راهنمای جامع طرز تهیه مربای رژیمی یا بدون شکر
این روزها تمرکز زیادی روی عوارض مصرف زیاد قند و شکر و ارتباط آن با چاقی، دیابت و بیماری قلبی وجود دارد. به همین دلیل، استفاده از خوردنیهای رژیمی یا بدون شکر مثل مربای رژیمی در بین مردم محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
اما آیا واقعا جایگزین کردن شکر معمولی با شیرینکننده رژیمی میتواند از بروز مشکلات سلامتی جلوگیری کند؟ در این مقاله به این سوال پاسخ میدهیم و دستور تهیه چند نمونه مربای رژیمی را در اختیار شما قرار میدهیم. اگر از علاقهمندان غذاهای رژیمی هستید، توصیه میکنیم این مقاله را تا انتها بخوانید.
فواید استفاده از شکر رژیمی در مربا
مربا یک نوع فرآورده شیرین است که با استفاده از شکر تهیه شده و غالبا به عنوان صبحانه یا میان وعده مصرف میشود.
وجود شکر در مربا، آن را به یک غذای پرکالری تبدیل کرده است که نه تنها وزن بدن را بالا میبرد، بلکه میتواند روی قند خون هم تاثیر بگذارد. به همین دلیل، بسیاری از افراد تلاش میکنند به جای مربای معمولی از مربای رژیمی استفاده کنند که حاوی جایگزینهای شکر (شیرینکنندههای رژیمی) است.
جایگزینهای شکر مواد شیمیایی مصنوعی یا گیاهی هستند که برای شیرین کردن یا بهبود طعم غذاها و نوشیدنیها استفاده میشوند. ساخارین، آسپارتام و سوکرالوز چند نمونه شیرینکننده مصنوعی و استویا یک نوع شیرینکننده گیاهی است.
شیرینکنندههای رژیمی را میتوان در بسیاری از غذاها و نوشیدنیها مثل آبنبات، آدامس، مربا، ژله و نوشابهها یافت. به طور کلی، اگر محصولی را مشاهده کردید که دارای برچسب «بدون قند»، «رژیمی» یا «کمکالری» بود، بدانید که احتمالا از جایگزینهای شکر در تهیه آن استفاده شده است.
علت استفاده گسترده از شیرینکنندههای رژیمی در آشپزی و صنایع غذایی به موارد زیر نسبت داده میشود:
- با مقدار کمی از آنها میتوان طعم غذاها را بهبود بخشید. شیرینکنندههای رژیمی میتوانند صد تا چند هزار برابر شیرینتر از شکر معمولی باشند، اما کالری کمی دارند یا فاقد کالری هستند. بنابراین برای شیرین کردن غذاها و نوشیدنیهای کمکالری گزینه ایدهآلی محسوب میشوند.
- از سلامت دندانها محافظت میکنند. بین مصرف قند و شکر با پوسیدگی دندان ارتباط وجود دارد، اما جایگزین کردن شکر با شیرینکنندههای رژیمی میتواند خطر بروز این مشکل را کاهش دهد.
- برای بیماران مبتلا به دیابت مناسباند. برخلاف شکر، شیرینکنندههای رژیمی باعث افزایش قند خون نمیشوند. در نتیجه، بیماران مبتلا به دیابت مجاز به مصرف آنها هستند.
- به کاهش وزن کمک میکنند. از آنجا که جایگزینهای شکر کالری کمی دارند، برای افرادی که میخواهند وزن کم کنند یک گزینه عالی در نظر گرفته میشوند.
- گرسنگی را کاهش میدهند. اعتقاد بر این است که شیرینکنندههای رژیمی گرسنگی و اشتها را سرکوب میکنند و میل به خوردن خوراکیهای شیرین را کاهش میدهند.
مضرات خوردن مربای رژیمی
بعضی از محققان معتقدند که که مزایای استفاده از شیرینکنندههای رژیمی کوتاهمدت است و نمیتوان از آنها برای مدت طولانی استفاده کرد. بنابراین ممکن است در صورت زیادهروی در خوردن مربای رژیمی با مشکلات زیر مواجه شوید:
- افزایش خطر سرطان
- تغییر میکروبیوم روده و مشکلات گوارشی
- سردرد
- اختلالات خلقی و عاطفی مثل افسردگی و اضطراب
- برهم خوردن تعادل هورمونها، قاعدگی زودرس و افزایش خطر ناباروری
نتایج تحقیقات مختلف درباره عوارض غذاهای رژیمی ضد و نقض است. بنابراین برای درک بهتر این موضوع باید مطالعات بیشتری انجام شود.
چگونه مربای رژیمی به کاهش وزن کمک میکند؟
محدودیت شدید و حذف خوراکیهای شیرین از رژیم لاغری یکی از مهمترین مشکلاتی است که افراد هنگام کاهش وزن با آن مواجه میشوند. خوشبختانه، امروزه به لطف تولید جایگزینهای شکر مجبور نیستید به طور کامل از خوردن این غذاها صرفنظر کنید.
مصرف مربا با شکر رژیمی به جای مربای معمولی به شما کمک میکند که به هوسهای غذایی خود پاسخ دهید و در عین حال قند و کالری کمی دریافت کنید. با این کار راحتتر میتوانید به برنامه غذایی خود پایند بمانید و از آن برای مدت طولانی پیروی کنید.
چگونه مربا را برای افراد دیابتی سالمتر کنیم؟
بیماران مبتلا به دیابت از مصرف مربای رژیمی که برای تهیه آن از جایگزینهای شکر استفاده شده است، سود میبرند. چون جایگزینهای شکر همان طعم شیرین مورد علاقه افراد را ارائه میدهند، اما باعث افزایش قند خون نمیشوند.
طرز تهیه ۷ نوع مربای رژیمی یا بدون شکر خوشمزه برای تمام سلیقهها
برای تهیه مربای رژیمی معمولا از جایگزینهای شکر مثل استویا استفاده میشود. استویا یک نوع شیرینکننده است که از برگهای گیاه Stevia rebaudiana به دست میآید.
البته بعضی از افراد شیرینکنندههای طبیعی مثل عسل، شیره انگور یا شیره خرما را ترجیح میدهند. نکته مهم این است که بدانید شیرینکنندههای طبیعی هم مثل شکر حاوی کالری هستند و در صورت زیادهروی باعث افزایش قند خون میشوند.
در ادامه طرز تهیه چند نوع مربای بدون شکر خوشطعم آورده شده است.
1. مربای آلبالو با شیره خرما
مربای آلبالو یکی از خوشمزهترین و خوشرنگترین مرباهایی است که میتوانید بخورید. برای تهیه این مربا باید مواد زیر را آماده کنید:
- 2 لیوان آلبالوی تازه
- نصف لیوان آب
- 2 قاشق غذاخوری شیره خرما
- گلاب
هسته آلبالوها را بگیرید و آنها را با مقدار کمی آب روی حرارت قرار دهید. درب قابلمه را ببندید و صبر کنید آلبالوها کمی بپزند.
شیره خرما را به آلبالوها اضافه کنید. وقتی مربا کمی جوشید، به مقدار دلخواه گلاب اضافه کنید. سپس اجازه دهید مربا به قوام مناسب برسد.
2. مربای پرتقال با استویا
با استفاده از مواد زیر میتوانید یک مربای پرتقال رژیمی و کمکالری داشته باشید:
- 10 عدد پرتقال بزرگ
- یکونیم پیمانه آب پرتقال
- 6 تا هفت پیمانه آب
- سه پیمانه شیرینکننده استویا
پرتقالها را خرد و پوست آنها را رنده کنید. سپس آنها را همراه با آب پرتقال روی حرارت ملایم قرار دهید.
شیرینکننده استویا را با آب مخلوط کرده و به مربا اضافه کنید. بعد از اینکه مربا به غلظت مناسب رسید، حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید مواد خنک شوند.
3. مربای هویج رژیمی با استویا
مربای هویج هم غذای پرمصرف دیگری است که بهتر است طرز تهیه نوع رژیمی آن را یاد بگیرید. مواد لازم برای درست کردن این مربا عبارتند از:
- یک کیلوگرم هویج
- 2 پیمانه آب
- یک قاشق غذاخوری آب لیموترش
- 2 قاشق غذاخوری زعفران دمکرده
- نصف قاشق چایخوری پودر هل
- سه قاشق غذاخوری گلاب
- شیرینکننده استویا
هویجها را پوست بگیرید و رنده کنید. سپس به آنها آب و به مقدار دلخواه استویا بیفزایید و قابلمه را روی حرارت قرار دهید. وقتی محتویات قابلمه به جوش آمد، درب آن را ببندید و اجازه دهید با شعله متوسط بپزد.
بعد از اینکه مربا کمی غلیظ شد، سایر مواد را به آن اضافه کنید. نیم ساعت صبر کنید تا مربا بپزد و آب اضافی آن گرفته شود.
4. مربای به رژیمی و سیب با استویا
مواد لازم برای تهیه این مربا عبارتند از:
- 800 گرم سیب
- یک کیلوگرم به
- 6 لیوان آب
- یک قاشق چایخوری پودر هل
- سه قاشق غذاخوری آب لیموترش
- 250 گرم شیرینکننده استویا
سیب و به را خرد کنید و روی حرارت قرار دهید تا نرم شوند. بعد از اینکه میوهها نیمپز شدند، استویا را داخل قابلمه بریزید. صبر کنید مواد به غلظت مناسب برسند، سپس به آنها آب لیموترش و پودر هل بیفزایید.
5. مربای رژیمی به و سیب با عسل
گاهیاوقات میتوانید به جای استفاده از مقدار زیادی شکر برای تهیه مربا، به آن کمی عسل اضافه کنید. این کار میزان قند و کالری محصول نهایی را تا حد چشمگیری کاهش میدهد. برای درست کردن این مربا به مواد زیر نیاز دارید:
- 2 عدد سیب شیرین
- 2 عدد به
- 2 عدد چوب دارچین
- 6 عدد میخک
- 2 قاشق غذاخوری عسل
سیب و به را که با پوست رنده کردهاید همراه با میخک و چوب دارچین روی حرارت قرار دهید تا کاملا بپزند. وقتی آب مواد گرفته شد و مربا به غلظت مناسب رسید، شعله را خاموش کنید.
بعد از خنک شدن مربا، آن را داخل یک شیشه تمیز بریزید و به آن 2 قاشق غذاخوری عسل اضافه کنید.
6. مربای توتفرنگی با استویا
برای تهیه این مربا فقط به سه ماده غذایی زیر نیاز دارید:
- 2 پیمانه توتفرنگی خرد شده
- 2 قاشق غذاخوری آب لیموترش
- 2 قاشق غذاخوری شیرینکننده استویا
توتفرنگیهای خرد شده را روی حرارت قرار دهید و استویا را به آن اضافه کنید. درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید مربا غلیظ شود. سپس به آن یک قاشق غذاخوری آب لیموترش اضافه کنید.
7. مربای رژیمی توتفرنگی با شکر کم
اگر به شیرینکننده رژیمی دسترسی ندارید، از شکر کمتری برای تهیه مربا استفاده کنید. برای درست کردن این مربا به مواد زیر نیاز دارید:
- یک کیلوگرم توتفرنگی
- یک پیمانه شکر
- یک قاشق غذاخوری نشاسته ذرت
- سه قاشق غذاخوری آب
- 2 قاشق غذاخوری آب لیموترش
- نصف قاشق مرباخوری پوست لیموترش
توتفرنگیهای خرد شده را با آب لیموترش و شکر مخلوط کرده و چند دقیقه صبر کنید تا کمی آب بیندازند. مواد را حدود 20 دقیقه روی حرارت بگذارید تا توتفرنگیها بپزند و شکر حل شود.
نشاسته را در آب حل کرده و آن را به مربا اضافه کنید. مخلوط را به آرامی هم بزنید و وقتی مربا به قوام مناسب رسید، شعله را خاموش کنید.
مربای رژیمی در مقایسه با مربای معمولی کالری کمتری دارد و باعث افزایش قند خون نمیشود. به همین دلیل، بیماران مبتلا به دیابت و کسانی که میخواهند وزن کم کنند علاقه زیادی به مصرف آن دارند.
مربا با شکر رژیمی برای بزرگسالان سالم بیخطر است. اما باید مراقب تاثیر شیرینکنندههای موجود در آن روی انتخابهای غذایی خود باشید. چون این مواد میتوانند ذائقه شما را به مصرف شیرینیجات عادت دهند. از سوی دیگر، باید به یاد داشته باشید که مربای رژیمی نمیتواند جایگزین میوهها و سبزیجات تازه شود.
در صورت مصرف متعادل میتوانید از مربای رژیمی به عنوان بخشی از یک برنامه غذایی سالم استفاده کنید. اما اگر مطمئن نیستید که این فرآورده برای شما مناسب است یا خیر، با متخصص تغذیه درباره فواید و عوارض احتمالی آن مشورت کنید.
منبع: healthline
الهام زمانی هستم دانش آموخته رشته تغذیه. [شماره نظام پزشکی: ت-2379]
من دوره کارشناسی تغذیه را در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گذراندم و بعد از آن مدرک کارشناسی ارشد تغذیه را از دانشگاه علوم پزشکی تهران اخذ نمودم. با توجه به گسترش و پیشرفت هر روزهی علم، سعی میکنم در دورهها و کارگاههای آموزشی معتبر (مانند دوره های انجمن تغذیه ایران) شرکت کنم.
بیش از چهار سال است که به دلیل علاقه به نوشتن به صورت تخصصی در حوزه تغذیه، پزشکی و سبک زندگی سالم تولید محتوا میکنم. امیدوارم نکات علمی و عمومی که پیرامون تغذیه سالم و ارتباط آن با بیماریها بیان میکنم، به شما در داشتن یک زندگی بهتر کمک کند.
[اکانت لینکدین]- فهرست مطالب
- فواید استفاده از شکر رژیمی در مربا
- مضرات خوردن مربای رژیمی
- چگونه مربای رژیمی به کاهش وزن کمک میکند؟
- چگونه مربا را برای افراد دیابتی سالمتر کنیم؟
- طرز تهیه ۷ نوع مربای رژیمی یا بدون شکر خوشمزه برای تمام سلیقهها