image logo 1111
مجله سلامتی چنگال
تغذیه و بیماری‌ها
راهنمای کامل رژیم غذایی برای بیماران مبتلا به ام اس

راهنمای کامل رژیم غذایی برای بیماران مبتلا به ام اس

نوشته الهام زمانی
17 دقیقه مطالعه
به روز شده در 26خرداد1403
comment icon0
xfacebookcopy
راهنمای کامل رژیم غذایی برای بیماران مبتلا به ام اس

درمان ام اس بر کنترل علائم بیماری متمرکز است. در این میان، رژیم غذایی بیماران ام اس باید به گونه‌ای تنظیم شود که سلامت کلی فرد را ارتقا دهد و کیفیت زندگی او را بهبود بخشد.

پیروی از رژیم غذایی سالم و متعادل احتمال شعله‌ور شدن علائم ام اس را کاهش می‌دهد و جلوی عوارض شدید بیماری را می‌گیرد. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا درباره غذاهای مفید و مضر برای بیماران مبتلا به ام اس اطلاعات بیشتری کسب کنید.

اساسی‌ترین روش‌های درمان ام اس

مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس (MS) یک بیماری خودایمنی است که به تدریج میلین یا پوشش‌ محافظ اطراف رشته‌های عصبی را از بین می‌برد. در نتیجه، اعصاب توانایی انتقال سیگنال‌های الکتریکی را از دست می‌دهند.

با گذشت زمان، ام اس می‌تواند به طور دائمی به اعصاب آسیب برساند و ارتباط بین مغز و بدن را تحت تاثیر قرار دهد. از شایع‌ترین علائم این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خستگی
  • سوزن سوزن شدن و بی‌حسی
  • اختلال عملکرد مثانه و روده
  • مشکلات حرکتی
  • اختلال بینایی
  • مشکلات حافظه

ام اس در بین زنان 2 تا سه برابر شایع‌تر از مردان است. نحوه پیشرفت این بیماری بین افراد مختلف متفاوت است. دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که چه چیزی باعث بیماری ام اس می‌شود. با این حال، معتقدند که عوامل ایمنی، محیطی و ژنتیکی در بروز آن نقش دارند.

در حال حاضر، هیچ درمانی برای ام اس وجود ندارد. اما می‌توان سرعت پیشرفت بیماری را کاهش داد و علائم آن را کنترل کرد. رایج‌ترین گزینه‌های درمانی شامل موارد زیر هستند:

1. دارودرمانی برای کاهش سرعت پیشرفت ام اس

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از چند داروی مختلف را برای جلوگیری از پیشرفت بیماری MS تایید کرده است. این داروها که باعث تغییر نحوه عملکرد سیستم ایمنی می‌شوند، انواع مختلفی دارند که رایج‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • داروهای تزریقی مثل اینترفرون بتا-1a، اینترفرون بتا-b2، گلاتیرامر استات و…
  • داروهای خوراکی مثل تری‌فلونوماید، اوزانیمود، پونسیمود و…

دستورالعمل‌های فعلی توصیه می‌کنند که فرد استفاده از داروهای فوق را در مراحل اولیه ام ‌اس شروع کند. چون در این زمان احتمالا علائم بیماری هنوز شدید نیستند و راحت‌تر کنترل می‌شوند.

داروهای بیماری ام اس

2. دارودرمانی برای تسکین علائم بیماری

سایر داروها زمانی مفید هستند که فرد آن‌ها را در زمان شعله‌ور شدن علائم مصرف کند. به عبارت دیگر، بیمار همیشه به این داروها نیاز ندارد.

داروهای تسکین‌دهنده علائم ام اس غالبا شامل کورتیکواستروئیدها هستند که التهاب را کاهش می‌دهند و سیستم ایمنی را سرکوب می‌کنند. از این داروها می‌توان به متیل پردنیزولون و پردنیزون اشاره کرد.

البته بسته به علائم بیمار ممکن است پزشک داروهای دیگری هم تجویز کند. این داروها عبارتند از:

  • داروهای تسکین‌دهنده درد مثل گاباپنتین و شل‌کننده‌های عضلانی برای کاهش اسپاسم دردناک
  • مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) یا سایر داروهای ضدافسردگی برای کنترل علائم مشکلات مرتبط با سلامت روان

3. توانبخشی

توانبخشی می‌تواند به بهبود یا حفظ توانایی فرد برای عملکرد موثر در خانه و محل کار کمک کند. برنامه‌های توانبخشی معمولا شامل موارد زیر هستند:

  • فیزیوتراپی برای بهبود مهارت‌های حرکتی و عملکردی
  • کاردرمانی برای حفظ عملکرد ذهنی و جسمی
  • گفتاردرمانی برای بهبود تکلم و بیان واضح کلمات
  • توانبخشی شناختی برای کنترل مشکلات مرتبط با تفکر و ادراک
  • توانبخشی حرفه‌ای برای کسانی که زندگی‌شان به دلیل ابتلا به بیماری MS تغییر کرده است و به همین دلیل برای پیدا کردن شغل و حفظ آن به مهارت‌های جدید نیاز دارند

4. تبادل پلاسما (پلاسمافرزیس)

در این روش، قسمت مایع خون (پلاسما) برداشته شده و از سلول‌های خونی جدا می‌شود. سپس سلول‌های خونی با یک محلول پروتئینی (آلبومین) مخلوط شده و دوباره به بدن برگردانده می‌شوند. این فرآیند باعث حذف آنتی‌بادی‌هایی می‌شود که به قسمت‌های خاصی از بدن حمله می‌کنند.

در حال حاضر، مشخص نیست که آیا تبادل پلاسما برای بیماران مبتلا به ام اس مفید است یا خیر. چون محققان در مطالعات مختلف به نتایج متفاوتی رسیده‌اند. به گفته کارشناسان، تعویض پلاسما معمولا فقط برای حملات شدید ام اس مناسب است.

5. درمان با سلول‌های بنیادی

محققان به دنبال استفاده از سلول‌های بنیادی برای بازسازی سلول‌های مختلف بدن و بهبود عملکرد بیماران هستند. کسانی که در این زمینه تحقیق می‌کنند امیدوارند که روزی بتوانند به کمک سلول‌های بنیادی آسیب‌های ناشی از بیماری MS را معکوس کنند و عملکرد سیستم عصبی را بهبود بخشند.

رژیم غذایی بیماران ام اس؛ نقش تغذیه در کنترل علائم بیماری

در حال حاضر، هیچ دستورالعمل مشخصی در مورد رژیم غذایی بیماران ام اس وجود ندارد. چون این بیماران ممکن است علائم یکسانی را تجربه نکنند. با این حال، بسیاری از محققان بر این باورند که تغذیه می‌تواند علائم MS را تحت تاثیر قرار دهد.

این واقعیت که ام اس در کشورهای غربی در مقایسه با کشورهای در حال توسعه شایع‌تر است، نشان می‌دهد که احتمالا رژیم غذایی در بروز آن نقش دارد. به همین دلیل، پزشکان از بیماران مبتلا به MS می‌خواهند که برای بهبود کیفیت زندگی خود از یک رژیم غذایی سالم و متعادل پیروی کنند.

توصیه‌های پزشکی در مورد تغذیه مناسب بیماری ام اس

رژیم غذایی می‌تواند از راه‌های مختلف به کنترل علائم ام اس کمک کند، از جمله:

  • جلوگیری از پیشرفت بیماری یا کاهش سرعت آن
  • کنترل علائم
  • کاهش شعله‌ور شدن علائم

در حالت ایده‌آل، رژیم غذایی بیماران ام اس باید:

  • برای مبارزه با التهاب سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ باشد.
  • برای پیشگیری از یبوست و بهبود حرکات دستگاه گوارش مقدار زیادی فیبر داشته باشد.
  • برای مبارزه با پوکی استخوان حاوی کلسیم و ویتامین D کافی باشد.
  • برای غلبه بر خستگی و بهبود سلامتی به اندازه کافی ویتامین و ماده معدنی داشته باشد.

علاوه بر این، توصیه می‌شود غذاهای مرتبط با التهاب مزمن و سایر پیامدهای منفی در رژیم غذایی این بیماران محدود شود.

ارتباط تغذیه سالم با وزن بدن و علائم بیماری ام اس

تحقیقات نشان می‌دهد که چاقی در دوران کودکی و نوجوانی ممکن است خطر ابتلا به بیماری MS را افزایش دهد. همچنین مشخص شده است که افزایش وزن می‌تواند روی سرعت پیشرفت بیماری تاثیر بگذارد.

پیروی از رژیم غذایی سالم نه تنها احتمال چاقی را به حداقل می‌رساند، بلکه ممکن است از بدتر شدن علائم ام اس جلوگیری کند. اصلاح رژیم غذایی روی بهزیستی فرد تاثیر مثبت دارد و خطر ابتلا به سایر بیماری‌ها مثل بیماری قلبی و عروقی را کاهش می‌دهد.

توصیه‌های غذایی موثر برای بهبود سلامت بیماران

اگر به بیماری ام اس مبتلا هستید، می‌توانید با رعایت نکات زیر تا حد زیادی به کنترل علائم خود کمک کنید:

  • مطمئن شوید که به اندازه کافی غذا می‌خورید. پیروی از رژیم‌های غذایی بسیار کم‌کالری ممکن است باعث خستگی شود.
  • وعده‌های غذایی خود را از قبل آماده کنید. اگر وقت دارید، برای مواقعی که خسته هستید، مقداری غذا از قبل آماده کنید.
  • از سبزیجات آماده و خرد شده استفاده کنید. این کار آشپزی کردن را برای شما آسان‌تر می‌کند و زمان مورد نیاز برای پخت و پز را کاهش می‌دهد.
  • از نوشیدنی‌های غلیظ استفاده کنید. اگر در بلع مشکل دارید، بهتر است به سراغ نوشیدنی‌های غلیظ‌ مثل اسموتی‌های غنی از مواد مغذی بروید.
  • غذاهای نرم بخورید. اگر جویدن غذا باعث خستگی شما می‌شود، سعی کنید غذاهای نرم مثل ماهی آبپز، موز، آووکادو و سبزیجات پخته را امتحان کنید.
  • مصرف غذاهای ترد را کاهش دهید. اگر در هنگام غذا خوردن با مشکل خفگی مواجه می‌شوید، مصرف غذاهای ترد که به سرعت خرد می‌شوند مثل کراکر را محدود کنید.

نقش رژیم غذایی بیماران ام اس در کنترل علائم بیماری

رژیم غذایی بیماران ام اس باید به گونه‌ای باشد که از عملکرد سیستم ایمنی حمایت ‌کند و تمام مواد مغذی ضروری را در اختیار بدن قرار دهد. یک رژیم غذایی متنوع که شامل تمام گروه‌های غذایی اصلی باشد و مصرف غذاهای فرآوری شده و چربی‌های اشباع را به حداقل برساند، کلید حفظ سلامتی است.

چند توصیه مهم برای اصلاح سبک زندگی بیماران مبتلا به MS

گاهی‌اوقات تغییر سبک زندگی به کنترل علائم ام اس و بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک می‌کند. در صورتی که به این بیماری مبتلا هستید، توصیه می‌شود:

  • ورزش کنید. چون ورزش باعث افزایش قدرت و انعطاف‌پذیری بدن می‌شود. همچنین احتمال چاقی و پوکی استخوان را به حداقل می‌رساند.
  • سیگار نکشید و مراقب باشید که در معرض دود سیگار دیگران قرار نگیرید.
  • در صورت لزوم، برای تهیه غذا، تمیز کردن منزل و… از دوستان و اطرافیان خود کمک بگیرید. این کار باعث می‌شود که کمتر احساس خستگی کنید.

انواع رژیم‌های غذایی توصیه شده به بیماران مبتلا به MS

این روزها رژیم‌های غذایی مختلفی به افراد مبتلا به ام اس پیشنهاد می‌شود که همگی مدعی هستند می‌توانند به کنترل علائم بیماری کمک کنند. با این حال، تحقیقات نشان می‌دهد که شواهد کافی برای حمایت از اثربخشی این رژیم‌ها وجود ندارد.

هر بیماری که می‌خواهد رژیم غذایی خود را تغییر دهد، باید ابتدا به متخصص تغذیه مراجعه کند. چون باید مطمئن شود که مواد مغذی ضروری را به اندازه کافی دریافت می‌کند.

در ادامه به چند نمونه از رژیم‌های غذایی خاص که در بین افراد مبتلا به MS محبوب هستند اشاره می‌کنیم.

1. رژیم غذایی فاقد گلوتن

اولین رژیمی که غالبا به عنوان رژیم غذایی بیماران ام اس معرفی می‌شود، رژیم غذایی فاقد گلوتن است. این رژیم غذایی اساسا برای بیماران مبتلا به سلیاک طراحی شده است. با این حال، بعضی از افراد معتقدند که می‌تواند برای افراد مبتلا به MS هم مفید باشد.

نقش غلات حاوی گلوتن در رژیم غذایی بیماران ام اس

از آنجا که افراد مبتلا به ام اس ممکن است بیشتر از دیگران به بیماری سلیاک مبتلا شوند، احتمالا بعضی از آن‌ها از حذف گلوتن سود می‌برند. گلوتن پروتئینی است که در گندم، چاودار و جو یافت می‌شود. بنابراین کسانی که رژیم فاقد گلوتن دارند باید از مصرف تمام غذاهای حاوی این غلات خودداری کنند.

برای اینکه مشخص شود که آیا واقعا حذف گلوتن برای بیماران مبتلا به MS‌ مفید است یا خیر، باید تحقیقات انجام شود.

کسانی که رژیم فاقد گلوتن دارند ممکن است مواد مغذی مهم از جمله فیبر را به اندازه کافی دریافت کنند. چون غلات کامل منبع خوب فیبر هستند. بنابراین مهم است که این افراد سایر غذاهای غنی از فیبر مثل سبزیجات، میوه‌ها، حبوبات، دانه‌ها و مغزیجات را در رژیم غذایی خود بگنجانند.

2. رژیم پالئو (Paleo diet)

کسانی که از رژیم غذایی پالئو یا رژیم پارینه سنگی پیروی می‌کنند، معتقدند که بدن انسان به گونه‌ای تکامل نیافته است که بتواند غذاهای بسیار فرآوری شده را مصرف کند.

رژیم پالئو شامل غذاهایی است که انسان‌های ماقبل تاریخ از طریق شکار و جمع‌آوری به دست می‌آوردند. بنابراین اولین قدم برای پیروی از این رژیم این است که غذاهای طبیعی را جایگزین غذاهای فرآوری شده کنید و به جای غلات، حبوبات و لبنیات به سراغ گوشت، دانه‌ها، میوه‌ها و سبزیجات بروید.

در یک مطالعه مشاهد شد که پیروی از رژیم غذایی پالئوی اصلاح شده با کاهش شدت خستگی و بهبود کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به ام اس مرتبط است. اما محققان بر این باورند که برای تایید این نتیجه باید مطالعات بیشتری انجام شود.

3. رژیم غذایی والس (Wahls diet)

رژیم غذایی والس نسخه اصلاح شده رژیم پالئو است. این رژیم غذایی در سال 2008 توسط دکتر تری والس (Terry Wahls) برای کمک به افراد مبتلا به ام اس طراحی شد.

مانند رژیم پالئو، رژیم والس از غذاهای مغذی که به مقدار کم فرآوری شده‌اند، تشکیل شده است. فردی که از رژیم غذایی والس پیروی می‌کند باید مصرف سبزیجات برگ‌دار سبز رنگ، میوه‌ها و پروتئین‌های حیوانی با حداقل فرآوری را در اولویت قرار دهد.

مطالعات کوچک پیروی از رژیم والس را با بهبود علائم ام اس مرتبط می‌دانند. با این حال، برای بررسی کامل اثربخشی این رژیم غذایی به تحقیقات بیشتری نیاز است.

کنترل علائم ام اس با رژیم والس

4. رژیم غذایی سوانک (Swank diet)

رژیم دیگری که از آن به عنوان رژیم غذایی بیماران ام اس یاد می‌شود، رژیم سوانک است. رژیم سوانک یک الگوی غذایی کم‌چرب است که توسط یک نورولوژیست به نام دکتر روی سوانک (Roy Swank) در سال 1948 ابداع شده است.

رژیم غذایی سوانک میزان مصرف چربی اشباع را به 15 گرم و چربی غیراشباع را به 20 تا 50 گرم در روز کاهش می‌دهد. کسانی که این رژیم غذایی را انتخاب می‌کنند:

  • نمی‌توانند غذاهای فرآوری شده یا چربی‌های لبنی بخورند.
  • در سال اول مجاز به خوردن گوشت قرمز نیستند.
  • می‌توانند هر چقدر که دوست دارند ماهی سفید بخورند.
  • باید هر روز حداقل 2 لیوان میوه و سبزی مصرف کنند.
  • باید پاستای سبوس‌دار را در رژیم غذایی خود بگنجانند.
  • باید روزانه روغن کبد ماهی و مولتی‌ویتامین مصرف کنند.

در حالی که بعضی از افراد رژیم سوانک را قدیمی می‌دانند، دیگران معتقدند که می‌تواند برای بیماران مبتلا به ام اس مفید باشد. این رژیم غذایی ممکن است در بعضی از افراد به کمبود مواد مغذی ضروری مثل فولات (ویتامین B9)، ویتامین C، ویتامین A و ویتامین E منجر شود.

رژیم غذایی بیماران ام اس؛ فهرست غذاهای مفید و مواد مغذی ضروری

بعضی از مواد مغذی روی عملکرد سیستم ایمنی و اعصاب تاثیر دارند و به کنترل علائم بیماری MS کمک می‌کنند. در ادامه شما را با این مواد مغذی و غذاهای حاوی آن‌ها آشنا می‌کنیم.

1. پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها

تغییراتی که در روده رخ می‌دهند ممکن است به بیماری‌های خودایمنی منجر شوند. تحقیقات نشان می‌دهد که سلامت روده با بروز بسیاری از مشکلات سلامتی مرتبط است.

فلور روده یک سیستم بسیار پیچیده از میکروارگانیسم‌هایی است که در روده زندگی می‌کنند. در انسان، این میکروارگانیسم‌ها عمدتا باکتری هستند.

این باکتری‌ها مسئولیت تجزیه غذا را برعهده دارند و به همین دلیل نقش کلیدی در هضم و سلامت سیستم ایمنی ایفا می‌کنند. هنگامی که فیبر کافی در رژیم غذایی وجود داشته باشد، فلور سالم روده رشد می‌کند.

محققان با انجام یک مطالعه به این نتیجه رسیدند که تنظیم فلور روده ممکن است برای افراد مبتلا به ام اس مفید باشد.

پروبیوتیک‌ها

پروبیوتیک‌ها باکتری‌های خوبی هستند که در طیف وسیعی از غذاهای تخمیر شده وجود دارند. آن‌ها به صورت مکمل هم در داروخانه‌ها به فروش می‌رسند. از غذاهای حاوی پروبیوتیک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ماست
  • کفیر
  • کیمچی

غذاهای حاوی پروبیوتیک در رژیم غذایی بیماران ام اس

پری‌بیوتیک‌ها

بعد از اینکه تعداد باکتری‌های خوب در روده افزایش یافت، باید به تغذیه آن‌ها توجه کرد. غذاهایی که باکتری‌های پروبیوتیک را تغذیه می‌کنند، پری‌بیوتیک نامیده می‌شوند. بعضی از فیبرهای غذایی پری‌بیوتیک هستند. پری‌بیوتیک‌ها در غذاهای گیاهی زیر به وفور وجود دارند:

  • کنگر فرنگی
  • سیر
  • تره فرنگی
  • مارچوبه
  • پیاز

2. فیبر

فیبر یک ماده مغذی ضروری است که در بسیاری از غذاهای گیاهی یافت می‌شود. این غذاها عبارتند از:

  • میوه‌ها
  • سبزیجات
  • آجیل و دانه‌ها
  • حبوبات مثل عدس
  • غلات کامل مثل برنج قهوه‌ای

اضافه کردن غذاهای غنی از فیبر به رژیم غذایی بیماران ام اس با مزایای زیادی همراه است. رژیم غذایی پرفیبر از راه‌های مختلف روی بدن تاثیر مثبت دارد. برای مثال:

  • به تغذیه باکتری‌های روده کمک می‌کند.
  • حرکات روده را تنظیم می‌کند و احتمال ابتلا به یبوست را کاهش می‌دهد.
  • در تنظیم فشار خون موثر است.
  • کلسترول خون را کنترل کرده و از سلامت قلب محافظت می‌کند.
  • احساس سیری را تحریک می‌کند و جلوی افزایش وزن را می‌گیرد.

3. ویتامین D

ویتامین D برای همه افراد مهم است، اما برای بیماران مبتلا به ام اس اهمیت بیشتری دارد. چون به نظر می‌رسد کسانی که سطح ویتامین D بالایی دارند، کمتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به MS هستند.

ویتامین D در حفظ سلامت استخوان‌ها هم نقش دارد. افراد مبتلا به ام اس، به خصوصی افرادی که نمی‌توانند به راحتی حرکت کنند، مستعد ابتلا به پوکی استخوان هستند. بنابراین باید ویتامین D کافی دریافت کنند.

بیشتر ویتامین D مورد نیاز بدن از قرار گرفتن در معرض نور خورشید به دست می‌آید. با این حال، توصیه می‌شود منابع حاوی این ویتامین به رژیم غذایی بیماران ام اس اضافه شوند. این غذاها شامل موارد زیر هستند:

  • ماهی‌های چرب مثل سالمون
  • لبنیات و سایر غذاهای غنی شده
  • زرده تخم‌مرغ

4. بیوتین (ویتامین B7)

بیوتین که یکی از ویتامین‌های گروه B است، در بسیاری از غذاها وجود دارد. اما غذاهای زیر حاوی بیشترین میزان بیوتین هستند:

  • تخم‌مرغ
  • تخمه آفتابگردان
  • بادام
  • اسفناج
  • کلم بروکلی
  • نان گندم کامل

مطالعات کوچک نشان داده‌اند که مصرف دوز بالای بیوتین (حداقل 300 میلی‌گرم در روز) برای بیماران مبتلا به ام اس مفید است. با این حال، برای تایید اثربخشی مکمل این ویتامین باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

فواید غذاهای حاوی بیوتین برای افراد مبتلا به ام اس

5. اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه

وقتی از رژیم غذایی بیماران ام اس صحبت می‌شود، نباید از چربی‌های سالم غافل شد. چون شواهد بیانگر آن است که اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه (PUFAs) به کنترل التهاب کمک می‌کنند و وضعیت سلامتی را بهبود می‌بخشند.

برای مثال، در یک مطالعه مشاهده شد که مصرف کم PUFA ممکن است خطر ابتلا به ام اس را افزایش دهد. به نظر می‌رسد که PUFA عملکردهای بدن مثل سلامت قلب و توانایی تفکر را تقویت می‌کند. ماهی‌های چرب مثل سالمون و بعضی از روغن‌های گیاهی از غنی‌ترین منابع PUFA به شمار می‌روند.

6. آنتی‌اکسیدان‌ها

بسیاری از غذاهای گیاهی حاوی پلی‌فنول هستند که خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی دارد. در نتیجه، از آسیب سلولی جلوگیری می‌کند و برای بیماران مبتلا به ام اس مفید است. غذاهای غنی از پلی‌فنول عبارتند از:

  • میوه‌ها
  • سبزیجات
  • ادویه‌ها
  • حبوبات
  • چای

آنتی‌اکسیدان‌ها همچنین می‌توانند از استرس اکسیداتیو جلوگیری کنند. به گفته محققان، استرس اکسیدان با بروز بیماری‌های ‌مزمن مثل بیماری‌های عصبی و بیماری‌های قلبی مرتبط است.

رژیم غذایی بیماران ام اس؛ فهرست غذاهای مضر

بعضی از مواد غذایی ممکن است التهاب را در بدن افزایش دهند. بنابراین بیماران مبتلا به MS باید مصرف آن‌ها را به حداقل برسانند یا به طور کامل از خوردن آن‌ها بپرهیزند.

غذاها و نوشیدنی‌های مضر برای بیماری ام اس شامل موارد زیر هستند:

  • گوشت‌های فرآوری شده مثل سوسیس و گوشت‌ دودی
  • کربوهیدرات‌های تصفیه شده مثل نان سفید، ماکارونی تهیه شده از آرد سفید، بیسکویت و شیرینی‌جات
  • غذاهای سرخ شده مثل سیب‌زمینی سرخ کرده، مرغ سوخاری و دونات
  • غذاهای بسیار فرآوری شده از جمله فست فود و چیپس
  • غذاهای حاوی چربی ترانس مثل مارگارین و روغن جامد هیدروژنه
  • نوشیدنی‌های شیرین شده با قند از جمله نوشیدنی‌های انرژی‌زا، نوشیدنی‌های ورزشی، نوشابه و چای شیرین
  • نوشیدنی‌های الکلی

اگر به بیماری سلیاک مبتلا هستید، باید از مصرف تمام غذاهای حاوی گلوتن (گندم، جو و چاودار) اجتناب کنید.

غذاهای مضر برای بیماران مبتلا به ام اس

سوالات متداول درباره رژیم غذایی بیماران ام اس

در ادامه به چند سوال رایج درباره تغذیه بیماران مبتلا به MS پاسخ می‌دهیم.

1. پیروی از کدام رژیم غذایی به بیماران مبتلا به ام اس توصیه می‌شود؟

در حال حاضر، رژیم غذایی خاصی برای بیماری MS وجود ندارد. اکثر متخصصان توصیه می‌کنند که افراد مبتلا به این بیماری از یک رژیم غذایی پرفیبر و کم‌چرب پیروی کنند. این رژیم غذایی همان چیزی است که به سایر افراد جامعه هم پیشنهاد می‌شود.

2. آیا بیماران ام اس باید از مصرف بعضی غذاها اجتناب کنند؟

بله. این بیماران باید از مصرف غذاهای ناسالم که باعث افزایش التهاب می‌شوند، بپرهیزند. این غذاها معمولا فرآوری شده هستند و مقدار زیادی قند و چربی (به خصوص چربی ترانس) دارند.

3. آیا مکمل‌های غذایی می‌توانند در درمان ام اس مفید باشند؟

بعضی از تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف مکمل روغن ماهی (منبع اسید چرب امگا 3)، ویتامین D و ویتامین A برای بیماران مبتلا به ام اس مفید است. با این حال، این بیماران نباید بدون مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه از این محصولات استفاده کنند.

4. تغذیه چگونه روی علائم ام اس تاثیر می‌گذارد؟

رژیم غذایی بیماران ام اس یک نوع رژیم غذایی سالم است که التهاب را در بدن کنترل می‌کند و از این طریق باعث کاهش علائم MS می‌شود.

5. آیا با تغذیه می‌توان بیماری ام اس را درمان کند؟

رژیم غذایی سالم نمی‌تواند MS را درمان کند. اما  به افراد مبتلا به این بیماری کمک می‌کند که علائم خود را بهتر مدیریت کنند.


 

بیماری ام اس سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و به مشکلات مختلف منجر می‌شود. این بیماری یک مشکل مادام‌العمر محسوب می‌شود که ممکن است علائم آن به طور دوره‌ای بیایند و بروند یا به طور پیوسته پیشرفت کنند.

علائم بیماری MS از خفیف تا شدید متغیر است. بعضی از افراد فقط گزگز خفیف را تجربه می‌کنند، در حالی که دیگران ممکن است توانایی حرکت یا صحبت کردن را از دست بدهند.

انتخاب غذاهای سالم می‌تواند جلوی پیشرفت سریع ام اس را بگیرد، احتمال بروز بعضی عوارض مثل بیماری قلبی را کاهش دهد و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد.

برای درک بهتر تاثیر رژیم‌های غذایی مختلف روی علائم MS باید تحقیقات بیشتری انجام شود. با این حال، به نظر می‌رسد که کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده و اضافه کردن میوه‌، سبزی، حبوبات، غلات کامل و ماهی‌ به رژیم غذایی غذایی بیماران ام اس می‌تواند کمک‌کننده باشد.

منابع: medicalnewstoday, healthline, medicalnewstoday

5/5 - (1 امتیاز)
xfacebookcopy
0
messages icon
0
نویسنده
written by
الهام زمانی

الهام زمانی هستم دانش آموخته رشته تغذیه. [شماره نظام پزشکی: ت-2379]

من دوره کارشناسی تغذیه را در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گذراندم و بعد از آن مدرک کارشناسی ارشد تغذیه را از دانشگاه علوم پزشکی تهران اخذ نمودم. با توجه به گسترش و پیشرفت هر روزه‌ی علم، سعی میکنم در دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی معتبر (مانند دوره های انجمن تغذیه ایران) شرکت کنم.

بیش از چهار سال است که به دلیل علاقه به نوشتن به صورت تخصصی در حوزه تغذیه، پزشکی و سبک زندگی سالم تولید محتوا میکنم. امیدوارم نکات علمی و عمومی که پیرامون تغذیه سالم و ارتباط آن با بیماری‌ها بیان میکنم، به شما در داشتن یک زندگی بهتر کمک کند.

[اکانت لینکدین]

 

back to top icon
بازگشت به بالا
دیدگاهتان را بنویسید(نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.)
نام
ایمیل
نظرات
اولین نظر را بنویسید
  • فهرست مطالب
  • اساسی‌ترین روش‌های درمان ام اس
  • رژیم غذایی بیماران ام اس؛ نقش تغذیه در کنترل علائم بیماری
  • توصیه‌های غذایی موثر برای بهبود سلامت بیماران
  • چند توصیه مهم برای اصلاح سبک زندگی بیماران مبتلا به MS
  • انواع رژیم‌های غذایی توصیه شده به بیماران مبتلا به MS
  • رژیم غذایی بیماران ام اس؛ فهرست غذاهای مفید و مواد مغذی ضروری
  • رژیم غذایی بیماران ام اس؛ فهرست غذاهای مضر
  • سوالات متداول درباره رژیم غذایی بیماران ام اس