image logo 1111
مجله سلامتی چنگال
تغذیه سالم
رژیم کبد چرب با نمونه برنامه غذایی (گرید 1 تا 3)

رژیم کبد چرب با نمونه برنامه غذایی (گرید 1 تا 3)

نوشته فاطمه استدلال
18 دقیقه مطالعه
به روز شده در 24شهریور1403
comment icon0
xfacebookcopy
رژیم کبد چرب با نمونه برنامه غذایی (گرید 1 تا 3)

میلیون‌ها نفر در جهان به کبد چرب مبتلا هستند که حدود 40% از جمعیت ایران را نیز در بر می‌گیرد. این بیماری می‌تواند به دلایل مختلفی مثل مصرف الکل و داروها ایجاد شود، اما رایج‌ترین نوع آن، کبد چرب غیر الکلی، معمولاً به‌خاطر رژیم غذایی نامناسب و کم‌تحرکی است.

با اصلاح رژیم غذایی و پایبندی به یک برنامه مناسب می‌توان آسیب‌ها را کاهش داد. در این مطلب به نکات مهم در رعایت بهترین رژیم غذایی کبد چرب پرداخته‌ایم و در انتها به یک برنامه هفتگی رژیم غذایی کبد چرب اشاره کرده‌ایم.

بهترین رژیم غذایی کبد چرب چیست؟

مهم‌ترین بخش رژیم برای پاکسازی کبد چرب، تداوم در رعایت رژیم غذایی صحیح است. به طور کلی، بهترین برنامه غذایی برای بیمارهای مبتلا به کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) و التهاب کبدی غیر الکلی (NASH) چنین ویژگی‌هایی دارد:

  • فیبر کافی دارد.
  • شامل مقدار زیادی میوه، سبزیجات و مغز می‌شود.
  • غلات کامل دارد.
  • چربی‌های اشباع‌شده از محصولات حیوانی در آن بسیار محدود است.
  • نمک و شکر در آن بسیار محدود است.
  • الکل ندارد.

مثلا بنیاد کبد آمریکا توصیه می‌کند که کالری دریافتی را محدود کنید و عادات غذایی‌تان را طبق رژیم مدیترانه‌ای (که از نظر بسیاری بهترین رژیم لاغری برای این بیماری‌ست) سر و سامان دهید.

 

دو قانون مهم در رژیم غذایی کبد چرب

برای داشتن رژیمی متعادل هم، متخصصان زیادی می‌گویند که بهتر است نصف بشقاب غذای‌تان میوه و سبزیجات، یک‌چهارم آن پروتئین و یک‌چهارم دیگر نشاسته باشد. غذاهای مجاز و غیر مجاز رژیم کبد چرب را در ادامه مرور می‌کنیم، که می‌توانید همیشه به آن مراجعه کنید؛ راه ساده‌تر این است که دو قانون زیر را به خاطر بسپارید!

  • سراغ غذاهای کم‌کالری و گزینه‌های سبک مدیترانه‌ای بروید. مقدار زیادی غذاهای گیاهی، غلات کامل، روغن زیتون فوق بکر و ماهی مصرف کنید. اما مرغ، پنیر و سایر لبنیات را در حد اعتدال میل کنید.
  • از مصرف قندهای افزوده، گوشت‌های فرآوری‌شده و غلات تصفیه‌شده خودداری کنید.

این دو قانون به این خاطر برای رژیم غذایی کبد چرب مهم‌اند که طبق ادعای بسیاری از پزشکان، بهترین راه برای اطمینان از بهبود قابل توجه یا حتی درمان این بیماری، از دست دادن تقریبا 7 تا 10 درصد وزن بدن است.

رژیم غذایی کبد چرب و استفاده از رژیم مدیترانه ای

غذاهای مفید برای رژیم غذایی کبد چرب

برای داشتن کبدی سالم، کارشناسان تاکید ویژه‌ای روی مصرف این غذاها دارند:

بهترین خوراکی‌های مفید برای کبد چرب
حبوبات سبزیجات برگ‌دار
لبنیات کم‌چرب سویا و محصولات آن
غذاهای غنی از ویتامین E ماهی
روغن زیتون بلغور جو دوسر
دانه‌های کتان و چیا سیر
قهوه آب

حبوبات

طبق تحقیق‌هایی که تا امروز انجام شده، حبوبات و رژیم‌های غذایی غنی از حبوبات در کاهش خطر ابتلا به کبد چرب امیدوارکننده عمل کرده‌اند.

حبوباتی مانند عدس، نخود و نخودفرنگی نه از نظر تغذیه‌ای غنی هستند، بلکه نشاسته‌های مقاومی دارند که به سلامت روده کمک می‌کند. مصرف آنها به کاهش گلوکز و تری‌گلیسیرید خون در افراد مبتلا به چاقی هم کمک می‌کند.

سبزیجات برگ‌دار برای کبد چرب

ترکیبات موجود در اسفناج و سایر سبزیجات برگ‌دار می‌توانند با جلوگیری از تجمع چربی در کبد به مبارزه با این بیماری کمک کنند.

توصیه می‌شود سبزیجات برگ‌دار را تا حد امکان به صورت خام مصرف کنید تا خواص پلی‌فنولی و آنتی‌اکسیدانی آنها حفظ شود.

لبنیات کم‌چرب

بزرگسالان و کودکان مبتلا به کبد چرب باید به مصرف کلسیم در رژیم غذایی خود توجه کنند.

شواهد اخیر نشان می‌دهد که مصرف کافی کلسیم و ویتامین D ممکن است به پیشگیری از این بیماری کمک کند، هرچند تحقیقات بیشتری نیاز است.

افراد با بیماری پیشرفته کبدی به دلیل مشکلات تغذیه‌ای و خطر کاهش تراکم استخوان، باید مراقب مصرف کلسیم باشند. توصیه می‌شود روزانه حداکثر سه لیوان شیر کم‌چرب (مثل شیر بادام) مصرف کنند یا تحت نظر متخصص از مکمل‌های کلسیم و ویتامین D استفاده کنند.

سویا و محصولات آن

محصولات تولیدشده از این ماده، مانند شیر سویا یا توفو، ممکن است کبد چرب را بهبود بخشد. مثلا یک مطالعه می‌گوید که افزودن محصولات بر پایه سویا به رژیم برای پاکسازی کبد چرب، پارامترهای متابولیک را در افراد مبتلا به NAFLD بهبود داده است.

این احتمالا به خاطر محتوای بالایی از پروتئین بتا-کنگلیسینین در سویاست، که توانایی آن در کمک به کاهش سطح تری‌گلیسیرید و محافظت در برابر تجمع چربی احشایی را بالا می‌برد. علاوه بر این، محصولاتی مثل توفو منبع خوبی از پروتئین کم‌چرب هم هستند.

غذاهای غنی از ویتامین E

غذاهایی که سرشار از ویتامین E هستند مانند فلفل دلمه، تخمه آفتابگردان و مغزها، یک مکمل عالی برای رژیم غذایی کبد چرب محسوب می‌شوند.

برنامه‌های غذایی که شامل آجیل می‌شوند، با کاهش التهاب، مقاومت به انسولین و استرس اکسیداتیو همراه هستند. اصولا افزایش مصرف آجیل به طور قابل توجهی با کاهش خطر ابتلا به کبد چرب مرتبط است.

دوز توصیه‌شده از این ویتامین 400-800 IU در روز است؛ برای اطلاع از میزان دقیق باید با متخصص مشورت کنید. اصولا مصرف انواع سبزی و میوه برای سلامت کبد زیاد توصیه می‌شود، اما این لزوما به این معنا نیست که رژیم گیاه خواری برای کنترل و درمان این بیماری مناسب است.

ماهی

ماهی به دلیل کمی که به کاهش التهاب و سطح چربی می‌کند، ماده‌ای عالی برای قرار دادن در رژیم غذایی کبد چرب خواهد بود.ماهی‌های چرب مانند سالمون، ساردین، ماهی تن و قزل‌آلا سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند.

نشان داده شده است که مکمل‌های امگا 3 به کاهش چربی کبد، افزایش کلسترول HDL (که خواص محافظتی دارد) و کاهش سطح تری‌گلیسیرید کمک می‌کند، و می‌تواند برای مبتلایان به NAFLD مفید باشد.

روغن زیتون برای کنترل کبد چرب

روغن‌های خاصی مانند روغن زیتون و روغن آووکادو می‌توانند چربی‌های سالم، فرد را تامین کنند. اینها به احساس سیری کمک می‌کنند و سطح آنزیم‌های کبدی را کاهش می‌دهند.

روغن‌های دیگری که چربی‌های تک غیراشباع زیادی دارند عبارت‌اند از:

  • کنجد
  • بادام زمینی
  • آفتابگردان
  • کانولا
  • روغن گلرنگ

بلغور جو دوسر

غلات کامل و پرفیبر مانند بلغور جو دوسر در رژیم برای پاکسازی کبد چرب ضروری هستند و شاید حتی به کاهش سطح تری گلیسیرید کمک کند.

دانه‌های کتان و چیا

دانه چیا و کتان منابع گیاهی اسیدهای امگا 3 هستند که در رژیم غذایی کبد چرب غیرالکلی و الکلی توصیه می‌شوند؛ چون ممکن است محتوای چربی در کبد را کاهش دهند.

سیر

یک مطالعه نشان می‌دهد که افزایش مصرف سیر (مخصوصا به شکل پودر، اما شکل‌ها دیگر هم موثر هستند) در یک دوره 15 هفته‌ای منجر به کاهش توده چربی بدن در افراد مبتلا به NAFLD، کاهش چربی در کبد و همچنین جلوگیری از پیشرفت بیماری شد.

قهوه

قهوه بدون شکر و خامه از موثرترین راه‌ها برای بهبود کبد چرب است، زیرا به نظر می‌رسد نفوذپذیری روده را کاهش داده و جذب چربی‌ها را دشوارتر می‌کند، هرچند این موضوع هنوز تحت بررسی است.

تحقیقات نشان داده که مصرف منظم قهوه خطر ابتلا به NAFLD و پیشرفت فیبروز کبدی را کاهش می‌دهد. قهوه به دلیل کاهش دادن آنزیم‌های غیرطبیعی در کبد، تقریباً در تمام رژیم‌های پاکسازی کبد چرب توصیه می‌شود،

خوردن آب کافی در رژیم کبد چرب

کارشناسان توصیه می‌کنند که در رژیم برای پاکسازی کبد چرب، تا جای ممکن از آب به جای انواع نوشیدنی‌های شیرین و پرکالری استفاده کنید.

یک فرد معمولی (بدون داشتن عارضه خاصی که مصرف مایعات را محدود کند) روزانه باید بین 15 تا 30 میلی‌لیتر آب به ازای هر 450 گرم از وزن بدن خود بنوشد، تا از کم‌آبی بدن و تاثیرات منفی آن روی کبد جلوگیری کند.

مواد غذایی مناسب و نامناسب برای کبد چرب

غذاهای مضر برای کبد چرب چیست؟

گذشته از الکل (که از متهمان ردیف اول انواع بیماری‌های کبد است)، غذاهایی که باید از آنها پرهیز کنید معمولا آنهایی هستند که می‌توانند سطح قند خون را افزایش دهند یا منجر به افزایش وزن شوند، مانند:

1- کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده

نان سفید، برنج و پاستا از جمله‌ی این کربوهیدارت‌هاست. آرد سفید معمولا بسیار فرآوری شده است، و محصولات تولیدشده با آن می‌تواند قند خون شما را بیش از غلات کامل (به دلیل کمبود فیبر) افزایش دهند.

2- گوشت‌های چرب و قرمز

بیکن، سوسیس، گوشت‌های فرآوری‌شده و دیگر انواع گوشت‌های چرب سرشار از چربی‌های اشباع‌شده هستند و به همین دلیل توصیه نمی‌شود. گوشت‌های قرمز مانند گوشت گاو هم به همین دلیل برای رژیم کبد چرب چندان ایده‌آل نیستند.

یه جای اینها، شما باید منابع پروتئین بدون چربی مانند مرغ بدون پوست، ماهی و حبوبات را انتخاب کنید که سرشار از پروتئین، آهن و فیبر هستند.

3- انواع شیرینی و دسر

اگر قصد دارید به کمک رژیم لاغری کبد چرب بیماری‌تان را معکوس کنید، از مصرف کربوهیدرات‌های شیرین مانند کیک، شیرینی، پای، بستنی، کلوچه، آبنبات و … خودداری کنید. قند خون بالا باعث افزایش چربی جمع‌شده در کبد می‌شود.

4- نوشیدنی‌های شیرین و حتی رژیمی

آب‌میوه، نوشابه و سایر نوشیدنی‌های شیرین به دلیل قندی که دارند، عملا دشمن کبد محسوب می‌شود. علاوه بر اینها، در رژیم کبد چرب باید به نوشیدنی‌های رژیمی که کالری کمی دارند هم دقت کنید. چون جایگزین‌های قند می‌توانند حتی آسیب بیشتری به کبد وارد کنند.

5- کره و روغن حیوانی

اینها چربی اشباع بیشتری دارند که با تری گلیسیرید بالا در کبد مرتبط است. خوب است بدانید که غذاهای سرخ‌شده هم جزو پرهیزی‌ها هستند، چون چربی و کالری بالایی دارند.

6- نمک بیش از حد

مصرف سدیم را به کمتر از 2300 میلی‌گرم در روز محدود کنید. افرادی که فشار خون بالا دارند باید مصرف نمک را به حداکثر 1500 میلی‌گرم در روز محدود کنند.

بین ادویه‌ها، زردچوبه (به خاطر میزان بالای کورکومین) به طور خاص برای رژیم لاغری کبد چرب مناسب است، چون شاید بتواند نشانگرهای آسیب کبدی را در افراد مبتلا به NAFLD کاهش دهد.

غذاهای چرب و شیرین و غیرمجاز در رژیم کبد چرب

رژیم کبد چرب برای گریدهای متفاوت

بیماری کبد چرب بر اساس میزان تجمع چربی در کبد در چهار درجه یا گرید طبقه‌بندی می‌شود:

  • گرید 0 یعنی هیچ چربی در کبد وجود ندارد (کمتر از 5%) و اوضاع طبیعی به نظر می‌رسد. به عبارت دیگر، فرد این بیماری را ندارد.
  • گرید 1 یا تجمع چربی خفیف در کبد (بین 5% تا 33%)
  • گرید 2 یا تجمع متوسط ​​چربی در کبد (34% تا 66%)
  • گرید 3 یا تجمع شدید چربی در این عضو (بیشتر از 66%)

حالات وخیم‌تر هم سیروز کبدی محسوب می‌شوند و نه کبد چرب. تعهد به رژیم مناسب در تمام این وضعیت‌ها مفید خواهد بود. با این حال، همچنان توصیه می‌شود که عادات غذایی‌تان را زیر نظر متخصص تغییر دهید. همچنین می‌توانید در سایت lybrate هم یک نمونه از رژیم غذایی کبد چرب را مشاهده کنید.

رژیم غذایی کبد چرب گرید 1

رژیم کبد چرب گرید 1 به خوبی می‌تواند وضعیت بیماری در این مرحله را بهتر کنید. توصیه‌های این رژیم چیزی خارج از مواردی که بالاتر گفتیم، نیست.

  •  رژیم سرشار از سبزیجات، لوبیا و حبوبات
  • جایگزین کردن غذاهای ناسالم و چرب را با گزینه‌های سالم‌تر
  • استفاده از روغن زیتون به جای روغن خردل یا کانولا
  • نوشیدن قهوه، مصرف میوه و آجیل به عنوان میان‌وعده (برای رفع گرسنگی)
  • مصرف امگا 3

فعالیت بدنی و مقداری کاهش وزن هم توصیه می‌شود تا رژیم کبد چرب گرید 1 شما بهتر بتواند وضعیت را کنترل و معکوس کنید.

رژیم غذایی کبد چرب گرید 2

رژیم کبد چرب گرید 2 (طبق اصول و نکات یادشده) حتما باید با تغییراتی در سبک زندگی بیمار هم همراه باشد تا به مدیریت بیماری کمک کند. یک رژیم لاغری کبد چرب گرید 2 با چنین ویژگی‌هایی هم می‌تواند به کاهش وزن کمک کند، و هم سلامت کبد را ارتقا دهد:

  • رژیم سرشار از فیبر، پروتئین‌های کم‌چرب (ترجیحا گیاهی) و چربی‌های سالم
  • نوشیدن قهوه
  • قطع مصرف قند و شکر
  • افزایش فعالیت بدنی هم به شدت توصیه می‌شود.

توجه داشته باشید که کبد چرب گرید 2 مرحله انتقالی بین تجمع چربیِ شدید و خفیف است. در این مرحله بیماری هنوز قابلیت بهبودی دارد، اما نه مانند گرید 1. درجه بهبودی همچنین بستگی به زمانی دارد که بیماری تشخیص داده می‌شود. بنابراین از مراجعه به متخصص غافل نشوید.

رژیم غذایی کبد چرب گرید 3

یک فرد بیماری با کبد چرب گرید 3 علاوه بر نکات قبلی، حتما باید کاهش وزن، افزایش تحرک و فعالیت بدنی، پایین آوردن کلسترول و کنترل دیابت را هم مدنظر داشته باشد.

داشتن برنامه غذایی و سبک زندگی سالم برای کنترل این مرحله از بیماری حیاتی است؛ اما تقریبا اصلا نمی‌توان ادعا کرد که رژیم لاغری کبد چرب گرید 3 به تنهایی برای بیمار کافی‌ست.

برنامه هفتگی رژیم کبد چرب

برنامه هفتگی رژیم غذایی کبد چرب

در ادامه یک نمونه منوی آزمایشی برای هفت‌روز را می‌بینید. انتخاب آگاهانه از لیست غذاهای کبد چرب و مصرف بهترین غذاها، به پاکسازی کبد و بهبود سلامت شما کمک می‌کند. هر وعده غذایی می‌تواند قدمی کوچک به سوی زندگی سالم‌تر باشد.

روز اول

  • صبحانه: ماست یونانی با تکه‌های میوه (ترجیحا انواع توت)
  • میان‌وعده: بستنی خانگیِ سالم با توت فرنگی یخ‌زده
  • نهار: فیش کیک تایلندی با سالاد سبزیجات
  • میان‌وعده: بادام برشته‌شده (بدون نمک)
  • شام: سوپ عدسی و هویج

روز دوم

  • صبحانه: اوت میل با تکه‌های سیب
  • میان‌وعده: هوموس با سبزیجات خام
  • نهار: سالاد مرغ و اسفناج با سیب‌زمینی، بروکلی و سس بالزامیک و روغن زیتون
  • میان‌وعده: کمی کرده بادام‌زمینی (بدون افزودنی) با اسلایس سیب
  • شام: سالاد کینوا، سالمون و هویج

روز سوم

  • صبحانه: سالاد گوجه و هندوانه
  • میان‌وعده: قهوه و شکلات تلخ
  • نهار: فلافل
  • میان‌وعده: رایس‌کیک و ماست یونانی کم‌چرب
  • شام: پوره لوبیا و سبزیجات گریل‌شده

روز چهارم

  • صبحانه: اسموتی قهوه و موز
  • میان‌وعده: بادام برشته‌شده (بدون نمک)
  • نهار: سالاد مرغ و کینوا
  • میان‌وعده: چای سبز و شکلات تلخ
  • شام: سیب زمینی شکم‌پر با اسفناج و بوقلمون

روز پنجم

  • صبحانه: املت اسفناج و ریحان
  • میان‌وعده: قهوه و شکلات تلخ
  • نهار: سالاد یونانی
  • میان‌وعده: کمی کرده بادام‌زمینی (بدون افزودنی) با ساقه‌های ترد کرفس
  • شام: سوپ عدس و بادمجان

روز ششم

  • صبحانه: اسموتی موز و توت فرنگی
  • میان‌وعده: چای سبز و شکلات تلخ
  • نهار: سالاد توفو و سبزیجات
  • میان‌وعده: کمی تخمه آفتابگردان ساده (بدون نمک)
  • شام: سوپ نخود مراکشی

روز هفتم

  • صبحانه: اوت میل با انجیر و تخمه کدو
  • میان‌وعده: بستنی خانگیِ سالم با موز یخ‌زده
  • نهار: سینه مرغ گریل‌شده با سبزیجات
  • میان‌وعده: چای سبز و شکلات تلخ
  • شام: سالاد پانزانلا

برنامه منظم غذایی برای کنترل کبد چرب

صبحانه مناسب برای کبد چرب

صبحانه اصلی‌ترین وعده غذایی در رژیم غذایی کبد چرب است که می‌تواند تاثیر زیادی در کنترل این بیماری داشته باشد. افراد مبتلا به کبد چرب با صرف یک وعده صبحانه سالم، انرژی خوبی را برای نصف روز خود به دست می‌آورند و در عین حال می‌توانند به بهبود بیماری خود کمک کنند.

در برنامه هفتگی رژیم غذایی کبد چرب، برای وعده صبحانه از صرف غذاهای شیرین که قند و چربی ترانس بالا دارند و مواد غذایی فراوری شده، مانند ژامبون و سوسیس پرهیز کنید. از مهم‌ترین توصیه‌هایی که برای سلامتی کبد در وعده صبحانه رژیم خود باید رعایت کنید ، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • میوه‌های تازه بخورید یا از میوه‌های خشک شده بدون شکر یا مواد افزودنی استفاده کنید.
  • ترکیبی از پروتئین، کربوهیدرات‌های پیچیده و فیبر بخورید تا یک صبحانه سالم برای کبد خود را میل کرده باشید.
  • آب پرتقال تازه خود را بدون افزودن شکر بنوشید.
  • از مصرف شکر خودداری کنید. برای اضافه کردن مقداری شیرینی، از کمی عسل استفاده کنید.
  • غذاهای تازه، گزینه‌های بهتر و سالم‌تری برای کبد هستند.

وعده صبحانه مناسب در رژیم غذایی کبد چرب چیست؟

در برنامه هفتگی رژیم غذایی کبد چرب، برای وعده صبحانه خود می‌توانید گزینه‌های زیر را درنظر داشته باشید:

  • کره بادام زمینی که پروتئین و چربی سالم را برای بدن شما تامین می‌کند.
  • کلوچه یا نان تست گندم سبوس‌دار، چرا که نان سبوس‌دار حاوی فیبر و کربوهیدرات‌های پیچیده بوده و برای کبد شما مفید است.
  • بلغور جو دو سر که منبعی از فیبر و ویتامین‌های ضروری برای بدن شماست.

 

ناهار مناسب برای کبد چرب

به طور کلی پیروی از یک رژیم غذایی کامل و مغذی  که غنی از فیبر، پروتئین بدون چربی یا گیاهی و چربی‌های سالم باشد، بهترین راه برای بهبود سلامت کبد، کاهش خطر بیماری و کاهش وزن است.

برخی از پزشکان حذف ناهار برای کبد چرب را پیشنهاد می‌دهند تا بیمار زودتر به یک وضعیت پایدار برسد؛ اما این توصیه برای همه افراد کارساز نیست و باید شرایط شما کاملا بررسی شوند. در صورتی که نمی‌توانید ناهار را حذف کنید، نکات زیر را در رژیم غذایی کبد چرب برای وعده ناهار خود در نظر داشته باشید:

  • استفاده از میوه‌ها و سبزیجات برای پرهیز از پرخوری و سیری زودتر
  • مصرف گیاهان پر فیبر مانند حبوبات و غلات کامل
  • کاهش قابل توجه مصرف برخی غذاها و نوشیدنی‌های حاوی قند، نمک، کربوهیدرات‌های تصفیه شده و چربی اشباع
  • کنار گذاشتن نوشیدنی‌های الکلی

برای وعده ناهار در رژیم کبد چرب چه بخوریم؟ آیا آن را حذف کنیم؟

لیست غذاهای کبد چرب که برای وعده ناهار خود می‌توانید داشته باشید به قرار زیر است:

  • سالاد اسفناج با سس سرکه بالزامیک و روغن زیتون
  • 3 تکه مرغ کبابی
  • 1 عدد سیب‌زمینی پخته کوچک
  • 1 فنجان بروکلی پخته شده، هویج یا سبزیجات دیگر
  • ماهی‌های غنی از اسیدهای چرب امگا 3

 

شام مناسب برای کبد چرب

صرف یک وعده شام سالم می‌تواند تاثیر چشمگیری روی سلامتی کبد شما بگذارد؛ چرا که در شب، چربی خون بالا رفته و می‌تواند روی وضعیت کبد و دیگر اعضای بدن تاثیر بگذارد. غذاهای سنگین، پر از چربی و با قند بالا می‌توانند کبد شما را برای ترشح آنزیم‌ها به زحمت بیندازند و اجازه یک خواب راحت را در طول شب به شما نخواهند داد.

بهترین شام برای رژیم غذایی درمان بیماری کبد چرب چیست؟

غذاهای سبک با پروتئین و فیبر بالا می‌توانند گزینه مناسبی برای وعده شام باشند. گزینه‌هایی از شام رژیمی برای کبد چرب در ادامه آورده شده است:

  • ماکارونی غلات کامل، سبزیجات و مرغ
  • تورتیلای گندم کامل با سبزیجات و هوموس
  • سینه بوقلمون بدون چربی روی نان سبوس‌دار
  • سالاد پر از سبزیجات، پروتئین بدون چربی و سس کم چرب
  • سوپ کم چرب بر پایه آبگوشت یا گوجه فرنگی
  • سالاد لوبیا مخلوط
  • سالمون کبابی

 

نکاتی برای تاثیر بیشتر رژیم لاغری کبد چرب

1. بالا بردن سطح تحرک و فعالیت

ترکیب ورزش و برنامه غذایی مناسب (با کاهش کالری مصرفی) می‌تواند به کاهش وزن و مدیریت بیماری کبد کمک کند. سعی کنید در بیشتر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه ورزش هوازی داشته باشید.

 2. کاهش چربی خون

کاهش سطح چربی خون موضوع دیگری است که به شما کمک زیادی خواهد کرد. مراقب مصرف چربی‌های اشباع و قند خود باشید تا سطح کلسترول و تری‌گلیسیریدتان را مدیریت کنید.

اگر برنامه غذایی مناسب (با غذاهای گیاهی متعدد) و ورزش برای کاهش چربی خون و کلسترول شما کافی نیست، از پزشک‌تان درباره درمان دارویی بپرسید.

3. مدیریت قند خون و دیابت

مدیریت دیابت هم برای موثر بودن رژیم برای پاکسازی کبد چرب ضروری‌ست. دیابت و بیماری کبد چرب معمولا با هم بروز می‌کنند و رژیم غذایی و ورزش در مدیریت هردو موثر است. اگر قند خون شما همچنان بالاست، پزشک می‌تواند برای کاهش آن دارو تجویز کند.

همچنین توجه داشته باشید که:

  • برای انجام اقدامات لازم جهت کنترل بیماری کبد چرب غیرالکلی حتما با پزشک مشورت کنید.
  • یک رژیم غذایی سالم غنی از میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل داشته باشید و تمام کالری‌هایی که مصرف می‌کنید را بنویسید و پیگیری کنید.
  • برای کنترل دیابت و نظارت دقیق بر قند خون، دستوراالعمل‌های پزشک خود را دنبال کنید.
  • از چیزهایی که استرس مضاعفی بر کبد شما وارد می‌کند، مانند الکل و داروهای بدون نسخه اجتناب کنید.
  • فواید بالقوه مکمل‌های ویتامین E یا قهوه را با پزشک خود در میان بگذارید، اما به درمان‌های دارویی جایگزین که برای درمان بیماری کبد چرب ثابت نشده‌اند تکیه نکنید.
  • به بهداشت خواب‌تان توجه ویژه‌ای داشته باشید.

 

مواردی که احتمال ابتلا به کبد چرب را زیاد می‌کند

جدا از عواملی که برای بهبود کبد چرب از طریق تغذیه باهم مرور کردیم، عوامل خطر یا ریسک‌فاکتورهای خاصی هم وجود دارند که خارج از کنترل شما هستند و احتمال ابتلا و تشدید این بیماری را افزایش می‌دهد، از جمله:

  • کلسترول بالا یا سطوح بالای تری‌گلیسیرید در خون
  • سندرم متابولیک
  • چاقی (به خصوص با تجمع چربی در اطراف شکم)
  • سندرم تخمدان پلی‌کیستیک
  • آپنه خواب
  • دیابت نوع 2
  • مقاومت به انسولین
  • تیروئید کم‌کار
  • کم‌کاری غده هیپوفیز

با این وجود، کارهایی هست که می‌توان برای بهبود وضعیت انجام داد. (صرف نظر از اینکه علت بروز این بیماری چیست)

اما دقت داشته باشید که وقتی از رژیم غذایی کبد چرب برای درمان و وارونه کردن شرایط صحبت می‌کنیم، منظور پرهیزهای گاه‌به‌گاه و تصادفی نیست، بلکه منظور ایجاد تغییرات استراتژیک و پایدار در رژیم غذایی شماست. پس همین‌جا گزینه‌هایی مثل رژیم لاغری 7 روزه و هر رژیم لاغری سریع دیگر حذف می‌شوند.

 

سوالات متداول درباره رژیم غذایی کبد چرب

آیا رژیم کتو برای کبد چرب مضر است؟

هم بله و هم نه! در واقع مهم است که به گرید چند کبد چرب مبتلا باشید. در مراحل اولیه این بیماری، رژیم کتوژنیک می‌تواند برای درمان کبد چرب کمک‌کننده باشد. اما در کبد چرب گرید 3 رژیم کتو اصلا توصیه نمی‌شود.

چه میوه هایی برای کبد چرب مضر است؟

میوه‌هایی که فاقد فیبر و سرشار از قند هستند برای کبد چرب مضر است؛ مانند انبه، آب میوه‌ها، آناناس

درمان خانگی کبد چرب چیست؟

سبک زندگی و رژیم غذایی شما مهم‌ترین درمان خانگی کبد چرب است. همانطور که این بیماری از سبک زندگی ناسالم به وجود آمده، با یک سبک زندگی سالم، رژیم غذایی مناسب کبد چرب و فعالیت بدنی تا حدی زیادی قابل درمان است.

آیا چربی قلم گاو برای کبد چرب مضر است؟

بله قطعا؛ چربی قلم گاو سرشار از چربی‌ست که به هیچ‌وجه برای افراد مبتلا به کبد چرب توصیه نمی‌شود.

کاهش کالری مصرفی در تغذیه کبد چرب

امیدواریم حالا با ویژگی‌های رژیمی مناسب برای این بیماری آشنا شده باشید و برنامه هفتگی رژیم کبد چرب ایده خوبی از حال و هوای کلی آن به شما داده باشد.

طبق پژوهش‌ها، پیروی از یک رژیم غذایی کامل و مغذی غنی از فیبر، پروتئین بدون چربی یا گیاهی و چربی‌های سالم بهترین راه برای بهبود سلامت کبد، کاهش خطر بیماری و کاهش وزن سالم است.

4.3/5 - (13 امتیاز)
xfacebookcopy
back to top icon
بازگشت به بالا
دیدگاهتان را بنویسید(نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.)
نام
ایمیل
نظرات
اولین نظر را بنویسید
  • فهرست مطالب
  • بهترین رژیم غذایی کبد چرب چیست؟
  • دو قانون مهم در رژیم غذایی کبد چرب
  • غذاهای مفید برای رژیم غذایی کبد چرب
  • غذاهای مضر برای کبد چرب چیست؟
  • رژیم کبد چرب برای گریدهای متفاوت
  • برنامه هفتگی رژیم غذایی کبد چرب
  • صبحانه مناسب برای کبد چرب
  • ناهار مناسب برای کبد چرب
  • شام مناسب برای کبد چرب
  • نکاتی برای تاثیر بیشتر رژیم لاغری کبد چرب
  • مواردی که احتمال ابتلا به کبد چرب را زیاد می‌کند
  • سوالات متداول درباره رژیم غذایی کبد چرب