image logo 1111
مجله سلامتی چنگال
تغذیه و بیماری‌ها
برای پیشگیری از آلزایمر چه بخوریم؟

برای پیشگیری از آلزایمر چه بخوریم؟

نوشته الهام زمانی
9 دقیقه مطالعه
به روز شده در 09آبان1403
comment icon0
xfacebookcopy
برای پیشگیری از آلزایمر چه بخوریم؟

برای پیشگیری از آلزایمر چه بخوریم؟ این سوالی است که بسیاری از افراد به دنبال پاسخ آن هستند. چون تغذیه نقش بسیار مهمی در سلامت مغز و پیشگیری از بیماری‌های عصبی ایفا می‌کند.

با انتخاب مواد غذایی مناسب و داشتن رژیم غذایی سالم می‌توان به بهبود عملکرد مغز و کاهش خطر ابتلا به آلزایمر کمک کرد. در این مقاله به بررسی نکات مهم و مواد غذایی مؤثر برای درمان و جلوگیری از آلزایمر خواهیم پرداخت.

آلزایمر و پیشگیری از آن

قبل از اینکه بگوییم برای جلوگیری از آلزایمر چه بخوریم، بهتر است در مورد این بیماری و راه‌های پیشگیری از آن اطلاعات کسب کنید. بیماری آلزایمر یک نوع زوال عقل است که به تدریج وخیم‌تر می‌شود. آمارها نشان می‌دهد که 60 تا 70 درصد افراد مبتلا به زوال عقل، آلزایمر دارند.

بیماری آلزایمر باعث کوچک شدن مغز و در نهایت مرگ سلول‌های مغزی می‌شود و با تغییر رفتار و کاهش تدریجی حافظه، تفکر و مهارت‌های اجتماعی همراه است. به عبارت دیگر، بر توانایی فرد در انجام فعالیت‌های روزمره تاثیر می‌گذارد.

بر اساس تحقیقات، با اقدامات زیر می‌توان خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش داد:

  • ورزش منظم
  • پیروی از رژیم غذایی سالم
  • اجتناب از مصرف سیگار
  • کنترل قند خون، فشار خون و کلسترول
  • انجام فعالیت‌های ذهنی و اجتماعی از جمله شرکت در رویدادهای اجتماعی، مطالعه کردن، خلق آثار هنری و نواختن ساز

جلوگیری از آلزایمر با تغذیه

تحقیقات نشان می‌دهد که رژیم‌های غذایی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها، اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین‌ها می‌توانند خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهند.

بر اساس منبع معتبر AlzheimersSociety، رژیم مدیترانه ای که بر پایه مصرف میوه‌، سبزی، غلات کامل، ماهی و روغن زیتون فرابکر قرار دارد، به دلیل داشتن چربی‌های سالم و مواد مغذی فراوان یک رژیم غذایی ایده‌آل برای حفظ سلامت مغز محسوب می‌شود.

رژیم مایند (MIND) هم که ترکیبی از رژیم مدیترانه‌ای و رژیم دش (DASH) است، به ‌طور خاص برای بهبود سلامت مغز طراحی شده است و شامل غذاهای مغذی مانند سبزیجات برگ‌دار، توت‌، مغزیجات و ماهی می‌شود.

برای درمان آلزایمر چه بخوریم

برای پیشگیری از آلزایمر چه بخوریم؟

بسیاری از افراد به خصوص در دوران سالمندی این پرسش را مطرح می‌کنند که چه غذاهایی برای آلزایمر مفید است. در پاسخ باید بگوییم که پیشگیری از آلزایمر و زوال عقل یک موضوع پیچیده است و عوامل مختلفی از جمله ژنتیک و وضعیت کلی سلامتی را شامل می‌شود. با این حال، بعضی از مواد غذایی می‌توانند احتمال ابتلا به این مشکل را کاهش دهند یا به جلوگیری از پیشرفت آن کمک کنند.

از بهترین مواد غذایی برای جلوگیری از آلزایمر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. ماهی‌های چرب

ماهی‌های چرب منبع خوب اسیدهای چرب امگا 3 از قبیل دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) هستند. این اسیدهای چرب در رشد مغز و ارتباطات سلولی آن نقش دارند.

بر اساس تحقیقات، مصرف منظم ماهی‌های چرب از عملکرد مغز حمایت می‌کند و خطر ابتلا به زوال شناختی و زوال عقل را کاهش می‌دهد.

2. سبزیجات

در سبزیجات برگ‌دار آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی مهمی وجود دارد که همگی برای سلامت مغز مفیدند و علائم بیماری آلزایمر را کاهش می‌دهند.

در یک مطالعه مشاهده شد که بالا رفتن هموسیستئین در خون با افزایش خطر ابتلا به اختلالات شناختی مرتبط است. سبزیجات برگ‌دار به دلیل داشتن فولات (ویتامین B9) می‌توانند به کاهش هموسیستئین خون کمک ‌کنند.

3. انواع توت

توت‌ها هم از غذاهای پرخاصیتی هستند که باید به رژیم غذایی پیشگیری از آلزایمر اضافه شوند. این میوه‌ها مقدار زیادی فلاونوئید دارند که یک نوع آنتی‌اکسیدان است و از مغز در برابر استرس اکسیداتیو و التهاب محافظت می‌کند.

گروهی از محققان با انجام یک مطالعه متوجه شدند که بعضی از انواع توت از قبیل بلوبری عملکرد شناختی را بهبود می‌بخشند و زوال شناختی مرتبط با افزایش سن را به تاخیر می‌اندازند.

4. مغزیجات

مغزیجات منبع خوب چربی‌های غیراشباع هستند که جزء چربی‌های سالم طبقه‌بندی می‌شوند. آن‌ها همچنین آنتی‌اکسیدان‌‌هایی دارند که می‌توانند به محافظت از سلول‌های مغز در برابر آسیب اکسیداتیو کمک کنند.

نتایج به دست آمده از یک مطالعه نشان داد که مصرف مداوم آجیل با کاهش خطر ابتلا به اختلالات شناختی در افراد مسن مرتبط است.

به گفته محققان، وجود آنتی‌اکسیدان‌ها و چربی‌های سالم در آجیل توانسته است آن را به یک گزینه عالی برای رژیم غذایی پیشگیری از آلزایمر تبدیل کند. امروزه بعضی از افراد از رژیم آجیل برای اهداف سلامتی و حتی تناسب اندام استفاده می‌کنند.

5. زردچوبه

اگر می‌خواهید بدانید که برای پیشگیری از آلزایمر چه بخوریم، باید بگوییم که انواع ادویه‌ها به خصوص زردچوبه برای جلوگیری از این بیماری ایده‌آل هستند.

زردچوبه حاوی یک ماده فعال به نام کورکومین است که خاصیت ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی دارد. تحقیقات نشان می‌دهد که کورکومین از سلامت مغز محافظت می‌کند و حتی می‌تواند در درمان بیماری آلزایمر نقش داشته باشد.

زردچوبه برای جلوگیری از آلزایمر

6. غلات کامل

غلات کامل حاوی کربوهیدرات‌های پیچیده‌ای هستند که گلوکز (قند) را به تدریج به داخل جریان خون آزاد می‌کنند و یک منبع انرژی ثابت را در اختیار مغز قرار می‌دهند. در نتیجه، می‌توانند به بهبود حافظه کوتاه‌مدت و بلندمدت کمک کنند.

در یک مطالعه که روی 2958 نفر انجام شد، مصرف غلات کامل با کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل مرتبط بود.

7. آووکادو

برای داشتن بهترین رژیم غذایی پیشگیری از آلزایمر توصیه می‌شود از مصرف آووکادو غافل نشوید. آووکادو منبع چربی‌های غیراشباع سالمی است که می‌توانند جریان خون را بهبود بخشند و از سلامت مغز محافظت کنند.

گروهی از محققان تاثیر آووکادو را بر عملکرد شناختی افراد مسن بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که مصرف آووکادو می‌تواند نمرات کسب شده در تمام تست‌های شناختی را بهبود دهد.

8. پروتئین بدون چربی

اضافه کردن پروتئین بدون چربی مثل مرغ (بدون پوست) و حبوبات به رژیم غذایی جلوگیری از آلزایمر اهمیت زیادی دارد.

غذاهای پرپروتئین حاوی اسید آمینه‌هایی هستند که به تولید نوروترنسمیترها یا انتقال‌دهنده‌های عصبی کمک می‌کنند. نوروترنسمیترها در ایجاد ارتباط بین سلول‌های مغز نقش دارند.

9. روغن زیتون فرابکر

این روغن باکیفیت و سالم جزء اصلی رژیم غذایی مدیترانه‌ای است که مطالعات نشان داده‌اند از کاهش عملکرد شناختی در دوران سالمندی جلوگیری می‌کند.

در روغن زیتون فرابکر مقدار زیادی چربی غیراشباع و آنتی‌اکسیدان‌‌ وجود دارد که می‌توانند با کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو از سلامت مغز محافظت کنند.

10. شکلات تلخ

در پاسخ به این سوال که برای درمان آلزایمر چه بخوریم، می‌توان به شکلات تلخ هم اشاره کرد. این ماده غذایی پرطرفدار می‌تواند جایگاه ویژه‌ای در رژیم غذایی پیشگیری از زوال عقل و آلزایمر داشته باشد. 

شکلات تلخ حاوی فلاونوئیدها و آنتی‌اکسیدان‌هایی است که عملکرد شناختی را بهبود می‌بخشند و خون‌رسانی به مغز را تقویت می‌کنند.

11. چای سبز

در چای سبز آنتی‌اکسیدان‌های مختلفی از قبیل کاتچین وجود دارد که روی سلامت اعصاب تاثیر می‌گذارد و از مغز در برابر زوال شناختی مرتبط با افزایش سن محافظت می‌کند.

12. سیاه دانه

از خواص سیاه دانه هم برای تقویت حافظه و حفظ سلامت مغز استفاده می‌شود. سیاه دانه خاصیت ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی دارد و از آسیب‌دیدگی سلول‌های عصبی جلوگیری می‌کند.

13. آب

وقتی این سوال مطرح می‌شود که برای جلوگیری از فراموشی چه بخوریم، نباید از فواید آب غافل شد. چون هیدراته نگه داشتن بدن برای حفظ سلامت اندام‌های مختلف از جمله مغز ضروری است.

کم‌آبی می‌تواند عملکرد شناختی و تمرکز را مختل کند، بنابراین بهتر است در طول روز مقدار زیادی آب بنوشید.

نوشیدن آب برای پیشگیری از آلزایمر

چه غذاهایی برای الزایمر مضر است؟

اکنون که متوجه شدید برای جلوگیری از الزایمر چه بخوریم، باید با غذاهایی که روی مغز تاثیر منفی دارند و خطر ابتلا به آلزایمر و فراموشی را افزایش می‌دهند، آشنا شوید. این غذاها شامل موارد زیر هستند:

  • مارگارین: مارگارین مقدار زیادی چربی ترانس دارد که هم برای قلب و عروق خونی مضر است و هم عملکرد مغز را مختل می‌کند.
  • نوشیدنی‌های الکلی: مصرف الکل به خصوص در مقادیر زیاد می‌تواند به مغز آسیب برساند و روی عملکرد شناختی تاثیر بگذارد. الکل مستقیما مسیرهای ارتباطی مغز را تحت تاثیر قرار می‌دهد. هر چقدر الکل بیشتری بنوشید، پردازش اطلاعات جدید یا به خاطر سپردن مطالب برای شما دشوارتر می‌شود.
  • نوشیدنی‌های شیرین: مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های شیرین احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می‌دهد که این بیماری به نوبه خود می‌تواند به آلزایمر منجر شود.
  • گوشت قرمز: گوشت قرمز کم‌چرب یا بدون چربی می‌تواند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشد، اما گوشت پرچرب یا فرآوری شده با کاهش عملکرد شناختی مرتبط است.
  • کربوهیدرات‌های تصفیه شده: کربوهیدرات‌های تصفیه شده از جمله آرد سفید باعث التهاب هیپپوکامپ در مغز می‌شوند. التهاب یک عامل خطر مهم برای آلزایمر و زوال عقل محسوب می‌شود.
  • محصولات حاوی آسپارتام: آسپارتام یک نوع شیرین‌کننده رژیمی است که تحقیقات نشان داده‌اند می‌تواند حافظه را مختل کند و استرس اکسیداتیو را در مغز افزایش دهد.
  • سس‌ها و شربت‌ها: قبل از خرید هر نوع سس یا شربت حتما برچسب محصول را به دقت بخوانید. چون ممکن حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا باشد که برای مغز مضر است و باعث از دست دادن حافظه می‌شود.

چه غذاهایی برای آلزایمر مضر است

سوالات متداول

در این بخش به چند سوال رایج در مورد اینکه برای پیشگیری از آلزایمر چه بخوریم، پاسخ می‌دهیم:

1. برای جلوگیری از الزایمر چه قرصی بخوریم؟

مکمل‌های حاوی رسوراترول، ویتامین C، ویتامین E، بتا-کاروتن و ویتامین D ممکن است به حفظ سلامت مغز کمک ‌کنند. اما برای تایید اثربخشی آن‌ها باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

2. کدام میوه برای آلزایمر خوب است؟

همه میوه‌ها غنی از مواد مغذی ضروری هستند و به حفظ سلامت مغز کمک می‌کنند. با این حال، از آووکادو و انواع توت می‌توان به عنوان بهترین میوه برای آلزایمر نام برد.

3. برای جلوگیری از زوال عقل چه بخوریم؟

زوال عقل یک اصطلاح کلی است که به مجموعه‌ای از علائم اشاره دارد که بر توانایی‌های شناختی تاثیر می‌گذارند. این بیماری انواع مختلفی دارد که یکی از آن‌ها آلزایمر است. مصرف ماهی، روغن زیتون فرابکر و غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان مثل توت و سبزیجات برگ سبز تیره خطر ابتلا به آلزایمر و زوال عقل را کاهش می‌دهد.

4. برای درمان آلزایمر چه بخوریم؟

افراد مبتلا به آلزایمر باید از میوه، سبزی، غلات کامل و پروتئین بدون چربی استفاده کنند و به اندازه کافی آب بنوشند. این بیماران ممکن است به دلیل مشکل در جویدن یا بلع غذا به مواد غذایی نرم، آسیاب شده یا پوره شده نیاز داشته باشند.

برای جلوگیری از زوال عقل چه بخوریم

در این مقاله به این سوال که برای پیشگیری از آلزایمر چه بخوریم و چه غذاهایی را از رژیم خود حذف کنیم، پاسخ دادیم. با توجه به اهمیت این موضوع توصیه می‌شود برای دریافت رژیم غذایی سالم و متناسب با نیازهای خود از اپلیکیشن چنگال استفاده کنید. این اپلیکیشن با ارائه رژیم‌های متنوع برای مقاصد مختلف مانند چاقی، لاغری و... می‌تواند به شما در رسیدن به اهداف‌تان کمک کند.

xfacebookcopy
0
messages icon
0
نویسنده
written by
الهام زمانی

الهام زمانی هستم دانش آموخته رشته تغذیه. [شماره نظام پزشکی: ت-2379]

من دوره کارشناسی تغذیه را در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گذراندم و بعد از آن مدرک کارشناسی ارشد تغذیه را از دانشگاه علوم پزشکی تهران اخذ نمودم. با توجه به گسترش و پیشرفت هر روزه‌ی علم، سعی میکنم در دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی معتبر (مانند دوره های انجمن تغذیه ایران) شرکت کنم.

بیش از چهار سال است که به دلیل علاقه به نوشتن به صورت تخصصی در حوزه تغذیه، پزشکی و سبک زندگی سالم تولید محتوا میکنم. امیدوارم نکات علمی و عمومی که پیرامون تغذیه سالم و ارتباط آن با بیماری‌ها بیان میکنم، به شما در داشتن یک زندگی بهتر کمک کند.

[اکانت لینکدین]

 

back to top icon
بازگشت به بالا
دیدگاهتان را بنویسید(نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.)
نام
ایمیل
نظرات
اولین نظر را بنویسید
  • فهرست مطالب
  • آلزایمر و پیشگیری از آن
  • جلوگیری از آلزایمر با تغذیه
  • برای پیشگیری از آلزایمر چه بخوریم؟
  • چه غذاهایی برای الزایمر مضر است؟
  • سوالات متداول