نتایج بسیاری از مطالعات در مورد خواص زردچوبه، مفید بودن این ادویه خوشرنگ و معروف برای سلامتی بدن را به اثبات رسانده است. بسیاری از فواید زردچوبه از کورکومین ناشی میشود که اصلیترین ترکیب فعال زردچوبه است. این ادویه و داروی سنتی را میتوان یک مکمل غذایی ارزشمند دانست که در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها نقش موثری دارد.
برای آشنایی با خواص دارویی زردچوبه، نحوه مصرف و نیز مضرات زیادهروی در استفاده از زردچوبه تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
معرفی گیاه زردچوبه
زردچوبه (Turmeric) گیاهی گرمسیری از خانواده زنجبیل است. این گیاه ساقههای متورم و گلی شبیه به سنبل دارد و ارتفاع آن به 1.5 متر میرسد. ریشه زرد رنگ این گیاه همان چیزی است که به عنوان ادویه زردچوبه میشناسیم.
زردچوبه از پرمصرفترین ادویهها در ایران و کشورهای آسیایی است که علاوه بر خوشرنگ کردن غذاها خواص دارویی و درمانی بسیاری نیز دارد. از گذشتههای دور در طب سنتی کشورها مختلف از این گیاه دارویی برای مشکلات بهداشتی و سلامتی استفاده میشود. تحقیقات علمی جدید نیز باورهای قدیمی درمورد خواص بیشمار زردچوبه را تایید میکند. خواص ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی زردچوبه آن را به دارویی قوی برای درمان انواع بیماریها تبدیل کرده است.
کورکومین مهمترین ترکیب فعال بیولوژیکی زردچوبه
فواید ارزشمند زردچوبه برای سلامتی بدن و مغز بر کسی پوشیده نیست. اغلب این خواص از ترکیب فعال موجود در آن یعنی کورکومین نشات میگیرد. کورکومین دارای خواص ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی، ضدسرطانی و بسیاری منافع دیگر است. با این حال کورکومین موجود در زردچوبه زیاد نیست و حدود 1 تا 6 درصد وزن آن را تشکیل میدهد.
جذب کورکومین در بدن
در مطالعات مرتبط با اثر بخشی کورکومین از عصاره زردچوبه استفاده شده و دوز مصرف آن بیش از 1 گرم در روز بوده است. یعنی اگر زردچوبه را تنها به عنوان ادویه در غذا استفاده کنیم نمیتوانیم از تاثیر دارویی آن را بهره ببریم. از این رو برخی افراد، مکملهای زردچوبه را مصرف میکنند.
از طرف دیگر جذب کورکومین در سیستم گردش خون بسیار ضعیف است. برای بالا بردن میزان جذب باید آن را همراه با مکملهای حاوی پیپرین مانند فلفل سیاه مصرف کرد. پیپرین جذب کورکومین را تا 2000 درصد افزایش میدهد.
این ماده محلول در چربی است و برای جذب بهتر و اثر بخشی بیشتر بهتر است همراه با یک غذای سرشار از چربی مصرف شود.
مهمترین خواص دارویی زردچوبه
طب سنتی و علم پزشکی نوین تاکنون خواص دارویی و درمانی زیادی برای زردچوبه بیان کردهاند. اگرچه برای دستیابی به نتایج دارویی، لازم است دوزهای بسیار بالایی از زردچوبه مصرف شود، با این حال نمیتوان از پتانسیل فوقالعاده این ماده در درمان بیماریها چشمپوشی کرد. در این بخش سعی میکنیم به مهمترین خواص دارویی این گیاه اشاره کنیم.
1- خواص ضدالتهابی
کورکومین موجود در زردچوبه یک ماده فعال بیولوژیکی است که خاصیت ضدالتهابی دارد و میتواند با بیماریهای التهابی مقابله کند و علائم این نوع بیماریها را تسکین دهد. خواص ضدالتهابی زردچوبه، آن را به دارویی موثر برای کاهش التهابات مرتبط با بیماریهایی مانند آرتریت روماتوئید، آسم، آلزایمر، اپتیک نوریتیس و برونشیت مزمن تبدیل کرده است. زردچوبه به تنظیم عملکرد سیستم ایمنی نیز کمک میکند. به طور کلی در یک رژیم ضدالتهاب زردچوبه جایگاه ویژه ای دارد.
2- افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی بدن
تصور میشود آسیب اکسیداتیو ناشی از فعالیت رادیکالهای آزاد در بدن، از جمله مهمترین دلایل بروز پیری و بسیاری از بیماریهای دیگر است. زیرا رادیکالهای آزاد تمایل زیادی به واکنش با مواد آلی مهم در بدن مانند اسیدهای چرب، پروتئینها و DNA دارند. این موضوع اهمیت آنتیاکسیدانها برای محافظت از بدن در برابر رادیکالهای آزاد را به خوبی نشان میدهد. کورکومین یک آنتیاکسیدان قوی است که میتواند رادیکالهای آزاد را خنثی و عملکرد آنها را متوقف کند. این ماده موجب فعال شدن آنتیاکسیدانهای خود بدن نیز میشود تا شانسی برای فعالیت مخرب رادیکالهای آزاد باقی نماند.
3- تاثیر زردچوبه در بهبود عملکرد مغز
سلولهای عصبی مغز، حتی در دوران بزرگسالی میتوانند اتصالات جدید ایجاد کنند و در مناطق خاصی از مغز تکثیر شوند. یکی از محرکهای اصلی این فرآیند، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) است که در حافظه و یادگیری نقش دارد. این فاکتور نوعی هورمون رشد است که موجب رشد و گسترش شبکه عصبی در مغز میشود. سطح BDNF با بسیاری از اختلالات مغزی رایج مانند آلزایمر و افسردگی ارتباط دارد.
کورکومین میتواند سطح BDNF مغز را افزایش داده و موجب به تاخیر انداختن ابتلا به بیماریهای مغزی و کاهش عملکرد مغز ناشی از افزایش سن شود. بهبود حافظه و افزایش تمرکز از دیگر اثرات زردچوبه بر مغز است.
4- زردچوبه مفید برای پیشگیری و کمک به درمان انواع سرطان
بیماری سرطان به دلیل رشد غیر قابل کنترل برخی سلولها رخ میدهد. ترکیبات فعال موجود در زردچوبه در پیشگیری از رشد و گسترش سلولهای سرطانی نقش موثری دارند. در واقع کورکومین باعث مرگ سلولهای سرطانی، کاهش رشد عروق خونی درون تومورها و جلوگیری از تکثیر سلولهای سرطانی میشود. خاصیت ضد سرطانی زردچوبه را میتوان به وجود آنتیاکسیدانهای فراوان و قوی موجود در این ادویه و همچنین خاصیت ضدالتهابی آن نسبت داد. زیرا التهاب مزمن فرآیند رشد تومورهای سرطانی را تسریع میکند. نتایج تحقیقات نشان میدهد کورکومین میتواند از بروز انواع سرطان، به ویژه سرطانهای دستگاه گوارش مانند سرطان روده بزرگ، جلوگیری کند.
5- زردچوبه برای پیشگیری از بیماریهای قلبی-عروقی
خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی زردچوبه در حفظ سلامت و تقویت قلب و عروق موثر است. در دنیای امروز دلیل بسیاری از مشکلات قلبی مصرف غذاهای چرب و نامناسب است. زردچوبه با تنظیم سطح چربی خون، تنظیم فشار خون، کاهش LDL (کلسترول بد) و اکسیداسیون آن، افزایش HDL (کلسترول خوب) مانع از گرفتگی رگهای خونی میشود و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی مانند سکته قلبی، آنژین صدری و ایسکمی قلبی را کاهش میدهد. زردچوبه این کار را با بهبود عملکرد لایه درون رگی انجام میدهد.
بهعلاوه خاصیت ضدالتهابی زردچوبه، از التهابات مزمن مرتبط با بیماریهای قلبی عروقی که باعث آسیب به دیواره عروق، تشکیل پلاک آترواسکلروتیک و چسبندگی پلاکها میشود، جلوگیری میکند.
6- مفید در درمان بیماری آلزایمر
آلزایمر شایعترین شکل زوال عقل است که هنوز هیچ درمان قطعی برای آن وجود ندارد و پیشگیری از آن بسیار مهم است. التهاب و آسیب اکسیداتیو در ابتلا به بیماری آلزایمر نقش دارند و زردچوبه با اثرات ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی تاثیر بسزایی در پیشگیری از این بیماری دارد. زردچوبه میتواند رسوبهای پروتئینی به نام پلاکهای آمیلوئید که توسط این بیماری ایجاد میشوند را نیز از بین ببرد. گفته میشود کورکومین قادر است پیشرفت بیماری آلزایمر را کند یا حتی معکوس کند. لذا در پاسخ به کسانی که میپرسند “برای جلوگیری از زوال عقل چه بخوریم؟” میگوییم مصرف زردچوبه را فراموش نکنید.
7- تاثیر زردچوبه در درمان افسردگی
مصرف زردچوبه برای درمان افسردگی نیز مفید است. اثرات مثبت کورکومین بر مغز شامل تقویت انتقال دهندههای عصبی مغز (سروتونین و دوپامین)، کاهش التهاب و تقویت انعطافپذیری مغزی است. این موضوع نشان میدهد که این گیاه دارویی میتواند یک داروی ضد افسردگی موثر باشد.
افسردگی با کاهش سطح BDNF و کوچک شدن هیپوکامپ (مرکز یادگیری مغز) ارتباط دارد. کورکومین به افزایش سطح BDNF کمک کرده و این اثرات ممنفی را خنثی میکند. زردچوبه موجب کاهش اضطراب نیز میشود.
8- مصرف زردچوبه برای درمان بیماری التهاب مفاصل
آرتریت یا التهاب مفاصل یکی از مشکلات التهابی رایج است که میتواند منجر به ابتلا به بیماریهایی مانند آرتروز و روماتیسم مفصلی شود. کورکومین موجود در زردچوبه میتواند موجب تسکین درد و التهاب در بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید یا روماتیسم مفصلی شود. این ماده اثراتی شبیه به داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی دارد. پاسخ به این سوال که “آیا زردچوبه جایگزین مناسبی برای داروی درمان التهاب مفاصل است؟” نیاز به تحقیقات بیشتری دارد، اما میتوان گفت برای تهیه یک غذای مفید برای آرتروز مقداری زردچوبه به آن اضافه کنید.
9- جلوگیری از پیری
همانطور که زردچوبه در پیشگیری از بیماری قلبی، سرطان و آلزایمر تاثیر مثبت دارد، ممکن است برای افزایش طول عمر نیز مفید باشد. از آنجایی که اکسیداسیون و التهاب در افزایش سن نقش دارند، زردچوبه با خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی در جلوگیری از پیری و بیماریهای ناشی از افزایش سن موثر است.
10- درمان بیماری دیابت
کورکومین میتواند با التهاب مقابله کرده و سطح قند خون را ثابت نگه دارد. بنابراین میتوان برای پیشگیری یا درمان دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار گیرد. البته مصرف بیش از حد زردچوبه باعث افزایش قند خون میشود.
11- درمان بیماریهای گوارشی
یکی از خواص بی شمار زردچوبه، تسهیل درمان بیماریهای گوارشی است. این ادویه موجب تقویت عملکرد کبد، تنظیم فعالیت آنزیمهای کبدی و بهبود فرآیند هضم و جذب مواد مغذی میشود. به علاوه خواص ضدالتهابی زردچوبه در کاهش التهابات مرتبط با بیماریهای گوارشی مانند التهاب رودهها (کولیت) و التهاب معده (گاستریت) موثر است و به بهبود علائم سندرم روده تحریکپذیر (IBS) مانند دردهای شکمی کمک میکند. زردچوبه در بهبود التهابات معده، کاهش رشد باکتری هلیکوباکتر پیلوری، کاهش علائم زخم معده و زخم دوازدهه نیز موثر است.
12- خاصیت زردچوبه برای درمان کبد چرب
افزایش چربی خون، مصرف غذاهای چرب و نوشیدنیهای الکلی مهمترین علت ابتلا به بیماری کبد چرب هستند. یکی از فواید مصرف زردچوبه، کاهش و کنترل میزان چربی خون و درمان علائم کبد چرب است. به علاوه در طب سنتی زردچوبه به عنوان یک سمزدای طبیعی شناخته میشود که به تصفیه خون و خروج سموم از بدن کمک میکند. البته زیاده روی در مصرف زردچوبه میتواند باعث افت فشار خون و کاهش شدید چربی که برای سلامتی بدن مضر است.
13- خواص زردچوبه برای لاغری شکم
یکی از خواص شگفتانگیز زردچوبه، کاهش وزن و لاغری از طریق افزایش متابولیسم بدن است. آنتیاکسیدانهای قوی موجود در زردچوبه موجب چربی سوزی و لاغری شکم میشود. البته مصرف زردچوبه به عنوان ادویه غذا برای کاهش وزن کافی نیست. برای بهرهمندی از این خاصیت، میتوانید زردچوبه را همراه با شیر و روغن نارگیل مصرف کنید. ترکیب زردچوبه با آب جوش و نوشیدن آن به صورت ناشتا نیز تاثیر فوق العادهای روی کاهش وزن دارد.
14- درمان عفونتهای ویروسی
تحقیقات آزمایشگاهی نشان میدهد کورکومین زردچوبه برای مبارزه با انواع ویروسها از جمله ویروس تبخال و آنفولانزا مفید است. در صورت ابتلا به این بیماریهای ویروسی، زردچوبه را امتحان کنید.
15- خواص زردچوبه برای زنان
از جمله خواص زردچوبه برای زنان میتوان به کاهش علائم PMS (سندرم پیش از قاعدگی)، تسکین دردهای قاعدگی، تنظیم و تعادل هورمونها و کاهش التهابات مرتبط با بیماریهای زنانه اشاره کرد. علاوهبراین خواص ضدباکتریایی، ضدالتهابی و ضدعفونی کننده زردچوبه برای درمان عفونت رحم و پاکسازی رحم بعد از زایمان بسیار مفید است.
16- خواص زردچوبه برای آقایان
بهبود عملکرد جنسی، کاهش التهاب پروستات، درمان بیماریهای مختلف مانند هیپرتروفی خوش خیم پروستات و پسوریازیس، پیشگیری و درمان سرطان پروستات از جمله خواص زردچوبه برای آقایان است. مصرف خوراکی زردچوبه در مردان میتواند بر سطح تستوسترون و تحرک اسپرم تاثیر مثبت بگذارد. البتهاما مصرف بیش از حد زردچوبه در مردان، باعث کاهش تحرک اسپرم و در نتیجه ناباروری میشود. لذا آقایان باید زردچوبه را در حد اعتدال مصرف کنند.
17- بند آوردن خونریزی زخم با زردچوبه
برای قطع کردن خونریزی، کاهش التهاب و جلوگیری از بروز عفونت در محل زخم و جراحت از زردچوبه استفاده کنید. برای این منظور پودر زردچوبه را مستقیما روی زخم بریزید یا مخلوط غلیظی از آب جوشانده شده و زردچوبه تهیه کرده و زخم را با آن شستشو دهید.
18- خواص زردچوبه برای پوست و مو
خاصیت زردچوبه برای پوست و مو به ترکیبات ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی قوی، ضدباکتریایی و ضدقارچی آن برمیگردد. این خواص موجب تقویت پوست و مو، محافظت از سلولها در برابر آسیب و از بین بردن آلودگیها و اثرات منفی رادیکالهای آزاد میشود.
- کاهش التهابات پوست
- درمان جوش و آکنه
- تسکین قرمزی و تورم پوست
- درمان عفونتهای باکتریایی و قارچی پوست مانند قارچ پا و قارچ ناخن
- بهبود لکههای پوستی
- لایه برداری و از بین بردن چربی اضافه پوست
- مقابله با آسیبهای ناشی از اکسیداسیون پوست و کاهش تولید ملانین
- کاهش لکههای تیره، لکههای خورشیدی و علائم پیری پوست
- تنظیم چربی پوست، تقویت مروگردانی خون، و روشن کردن و رفع تیرگیهای پوست
- رفع سیاهی دور چشم ناشی از کمخونی یا بیخوابی
- کاهش چین و چروکهای پوست
- جلوگیری از ریزش مو
زردچوبه را چگونه مصرف کنیم؟
برای بهرهمندی از خواص دارویی زردچوبه میتوان آن را به صورت پودر، عصاره، کپسول، مکمل، ماسک، تنتور، به عنوان ادویه در غذا یا در ترکیب با سایر مواد غذایی مانند عسل، شیر و حتی محلول در آب مصرف کرد.
مصرف مکملهای زردچوبه
کسانی که میخواهند زردچوبه را به عنوان دارو برای پیشگیری و درمان بیماریها مصرف کنند، معمولا به سراغ مکملها میروند. از آنجایی مصرف دوز بالای کورکومین ممکن است عوارضی را برای شما به همراه داشته باشد، توصیه میکنیم تنها با مشورت و تحت نظر پزشک مکمل زردچوبه بخورید.
چای زردچوبه
چای یا دمنوش زردچوبه همه خواص زردچوبه را در خود دارد برای حفظ سلامتی بدن مفید است. برای تهیه یک چای خوش طعم، 2 قاشق چایخوری پودر زردچوبه را به دو فنجان آب جوش اضافه کرده و روی حرارت بگذارید. 5 دقیقه اجازه دهید که دم بکشد سپس آن را صاف کرده و نوش جان کنید. برای بهبود طعم، به دمنوش خود نعناع، لیمو تازه یا عسل اضافه نمایید. میتوانید به جای آب از شیر استفاده کنید.
مصرف زردچوبه و عسل چه فوایدی دارد؟
- مرطوب کننده طبیعی پوست
- پیشگیری و درمان جوش و آکنه
- کاهش التهاب و قرمزی ناشی از اگزما
- روشنایی و سفید شدن پوست
- کاهش درد مفاصل
- کاهش رشد سلولهای سرطانی
- درمان التهابات و جوشهای واژن
- بهبود رفلاکس معده
خوردن زردچوبه و شیر چه اثراتی دارد؟
ترکیب زردچوبه و شیر که به شیر طلائی معروف است خواص متعددی برای سلامتی بدن دارد. از جمله:
- تقویت سیستم ایمنی
- رفع مشکلات تنفسی
- بهبود گلودرد و درمان سرفه
- رفع بی خوابی
- تقویت استخوانها و مفاصل
- پاکسازی کبد
طرز تهیه شیر زردچوبه
برای تهیه شیر و زردچوبه، باید یک قاشق چایخوری زردچوبه را به همراه یک لیوان شیر در یک قابلمه کوچک بریزید و 15 دقیقه آن را بجوشانید. نوشیدنی شما آماده است. برای شیرین کردن نوشیدنی، مقداری عسل به آن اضافه کنید.
حتی وگنها هم میتوانند شیر طلائی بنوشند. کافی است برای تهیه این نوشیدنی از شیر گیاهی مانند سویا، جو و بادام نیز استفاده نمایند.
خواص زردچوبه ناشتا
- کاهش سطح قند خون
- بهبود حساسیت به انسولین
- کاهش التهاب مرتبط با دیابت
- افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش وزن
- کنترل فشار خون بالا
- درمان درد و التهاب مفاصل
اگر به دنبال خواص زردچوبه ناشتا هستید میتوانید زردچوبه را با آب ولرم مخلوط کرده و بعد از بیدار شدن از خواب بنوشید. اگر طعم و بوی شدید زردچوبه در ابتدای صبح آزارتان میدهد، مصرف کپسولهای مکمل زردچوبه یا کورکومین برای شما مناسبتر است.
خواص زردچوبه با آب جوش
- کاهش ورم مفاصل
- بهبود عفونتها
- تقویت سیستم ایمنی
- درخشان شدن پوست و رفع لکههای پوستی
- بهبود سریع زخمها
- کاهش خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی
- درمان کبد چرب
- کاهش قند خون
ماسک زردچوبه برای پوست
برای استفاده از خاصیت زردچوبه برای پوست میتوانید انواع ماسک زردچوبه را تهیه کرده و روی پوست قرار دهید. در ادامه چند نمونه ماسک زردچوبه را به شما معرفی میکنیم. قبل از استفاده از هر ماسک تست حساسیت روی پوست انجام دهید. بعد از قرار دادن پوست را کاملا پاک کرده و با آب ولرم بشویید. سپس برای جلوگیری از خشکی پوست یک کرم مرطوب کننده مناسب بزنید.
1- ماسک زردچوبه برای رفع سیاهی دور چشم
با استفاده از زردچوبه، آب گوجه فرنگی و آرد، مقداری خمیر تهیه کرده و روی کبودی و سیاهی دور چشم بمالید. اجازه دهید 10 دقیقه بماند سپس آن را بشویید. مراقب باشید زردچوبه وارد چشم نشود.
برای روشنتر شدن رنگ پوست دور چشم، زردچوبه را با آب آناناس مخلوط کرده و روی پوستتان بگذارید.
2- ماسک زردچوبه برای درمان جوش و آکنه
برای تهیه این ماسک فوق العاده، یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه، نصف قاشق چایخوری عسل، 2 قاشق غذاخوری آرد و 3 قاشق غذاخوری شیر را با هم مخلوط کنید تا خمیر نرمی به دست آید. لایه نازکی از آن را روی پوست قرار داده و بعد از 20 دقیقه با آب ولرم بشویید. تاثیر این ماسک روی پوست شما را شگفت زده میکند.
3- ماسک زردچوبه برای کاهش چین و چروک پوست
برای تهیه این ماسک از پودر زردچوبه، آرد برنج و شیر استفاده کنید. ماسک تهیه شده را نیم ساعت بر روی صورت خود قرار دهید سپس با آب ولرم بشویید. برای کسب نتیجه مطلوب این کار را به دفعات زیاد تکرار کنید.
4- ماسک زردچوبه برای تقویت پوست
نصف قاشق چای خوری پودر زردچوبه را با ماست یونایی یا مواد دیگری مانند آب خیار، روغن زیتون، روغن بادام شیرین یا ژل آلوئه ورا مخلوط کنید.خمیر آماده شده را با حرکات آرام روی پوست صورت بمالید. بعد از 15 تا 20 دقیقع، صورتتان را بشویید. استفاده از روغنهای طبیعی در این ماسک باعث میشود حس بهتر و لطافت بیشتری را تجربه کنید.
5- ماسک زردچوبه برای درخشان کردن پوست
برای افزایش درخشش پوست یک ماست طبیعی با استفاده از زردچوبه و عسل و ماست یونانی را در خانه تهیه کنید و برای ۱۵ دقیقه روی پوست خود بگذارید.
6- ماسک زردچوبه رفع تیرگی پوست
برای رفع تیرگی پوست ناشی از فعالیت رادیکالهای آزاد و افزایش سن ماسک زردچوبه را میتوانید با ترکیب پودر زردچوبه و عسل و آرد گندم تهیه کنید و روی نواحی تیره پوست بگذارید. اگر پوست شما خشک است، مقداری روغن بادام یا روغن زیتون به آن اضافه کنید.
معایب و مضرات زردچوبه
در کنار تمامی فواید و خواصی که برای زردچوبه بیان کردیم، مصرف بیش از حد آن برای بدن مضر است و عوارض جانبی مختلفی در پی دارد که در این بخش به آنها اشاره میکنیم.
- مشکلات معده
- دردهای شکمی
- سردردهای شدید و مزمن
- حالت تهوع شدید
- افزایش خونریزی
- افت فشار خون
- بثورات پوستی و کهیر
- بروز مشکلات باروری
- سنگ کلیه
- سنگ صفرا
- فقر آهن
- افزایش قند خون و دیابت
مضرات زردچوبه برای کبد
مصرف بیش از حد زردچوبه با تاثیری که بر فعالیت آنزیمهای کبدی دارد ممکن است مشکلاتی را برای شما ایجاد کند. اگر سابقه بیماری و مشکلات کبدی دارید، قبلاز مصرف مکملهای زردچوبه با پزشک خود مشورت کنید. همچنین در صورتی که با مصرف این گیاه دارویی با علائمی مانند درد شکم، سوء هاضمه، تغییر رنگ ادرار و مدفوع، تهوع یا استفراغ مواجه شدید مصرف را قطع و به پزشک مراجعه نمایید.
مضرات زردچوبه برای چشم
در صورت مصرف بیش از حد یا تماس مستقیم زردچوبه با چشم ممکن است به عوارض کوتاه مدت مانند تحریک و التهاب چشم دچار شوید. در برخی موارد نیز علائمی مانند تحریک شدید، خارش، سوزش، قرمزی یا تورم در چشم پس از تماس با زردچوبه مشاهده میشود که باید هرچه سریعتر با پزشک مشورت کنید. به دلیل اینکه برخی افراد به زردچوبه حساسیت نشان میدهند، حواستان باشد هرگز این ماده را به صورت مستقیم روی چشم قرار ندهید.
مضرات زردچوبه برای مو
استفادهاز مقادیر معمول زردچوبه برای مراقبت از مو مفید است. اما استفاده نامتعارف و بیش از حد عوارض ناخوشایندی مانند خشکی موها، خارش شدید، تحریک یا تورم پوست سر را به دنبال دارد. اگر میخواهید اینگونه عوارض را تجربه نکنید، محصولات و ماسک موهای حاوی زردچوبه را طبق دستورات و راهنماییهای موجود استفاده کنید.
بهترین زمان مصرف زردچوبه
برای حصول بهترین نتایج از مصرف زردچوبه برای حفظ سلامتی بدن، پیشگیری و درمان مشکلات روحی و بیماریهای جسمی، توصیه میشود روزانه 2 گرم زردچوبه را با آب گرم مصرف کنید. بهترین زمان برای مصرف زردچوبه صبح ناشتا است. زیرا بدن در این زمان خواص این گیاه دارویی را به طور کامل جذب میکند.
تداخلات دارویی زردچوبه
دوزهای بالای کورکومین که معمولا با مصرف مکملهای زردچوبه وارد بدن میشود ممکن است با برخی داروها تداخل داشته و مصرف همزمان آنها عوارضی را برای شما به دنبال داشته باشد. همچنین زردچوبه با تاثیری که بر فعالیت آنزیمهای کبدی دارد موجب تغییر در غلظت و اثربخشی داروها دارد. لذا توصیه میشود قبل از مصرف همزمان مکمل زردچوبه و داروهای زیر با پزشک خود مشورت کنید.
- مسکنها:ایندومتاسین، آسپرین، ایبوپروفن یا استامینوفن
- داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی
- داروهای شیمی درمانی: کمپتوتسین، مکلورتامین، دوکسوروبیسین و سیکلوفسفامید
- داروهای رقیق کننده و ضد لختگی خون: وارفارین
- داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی: تاکرولیموس
- داروهای کاهنده فشار خون
- برخی داروهای ضد افسردگی و تثبیتکنندههای خلق و خو
چه کسانی نباید زردچوبه مصرف کنند؟
مصرف 2 تا 2.5 گرم زردچوبه در روز به عنوان ادویه در غذا یا طعم دهنده در دسرها و شیرینیها ضرری ندارد و مشکل خاصی برای کسی اسجاد نمیکند. اما در مورد مصارف دارویی، افراد زیر باید از زردچوبه اجتناب کنند یا قبل از مصرف با پزشک خو مشورت نمایند.
- زنان باردار و شیرده
- افراد مبتلا به کم خونی
- بیماران دیابتی
- افرادی که کلیه سنگساز دارند
- افراد مبتلا به اختلالات خونی که داروی ضدانعقاد خون مصرف میکنند
زردچوبه یک ادویه پرمصرف و یک گیاه دارویی با پیشینه طولانی است که از دیرباز در جوامع مختلف برای درمان بیماریها به کار میرود. اگرچه اثرات مثبت زردچوبه بر بدن و خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی ترکیبات آن در تحقیقات جدید به اثبات رسیده است اما استفاده از زردچوبه به عنوان دارو نیازمند تحقیقات بیشتر و مطالعات دقیقتر است.
منابع: healthline، hopkinsmedicine، webmd، bebeautiful