ویتامینهای ضروری برای بدن کداماند؟ منابع غذایی و علائم کمبود
آیا با انواع ویتامین ضروری برای بدن و نقش آنها در حفظ سلامتی آشنا هستید؟ آیا تابهحال به این فکر کردهاید که کمبود ویتامین چه مشکلاتی ایجاد میکند؟ و مهمتر از آن، آیا میدانید چگونه میتوانید از طریق رژیم غذایی سالم نیاز بدن به این مواد حیاتی را تامین کنید؟
آشنایی با ویتامینهای ضروری برای بدن نه تنها به شما کمک میکند که سلامتی خود را حفظ کنید، بلکه میتواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را کاهش دهد و کیفیت زندگیتان را بهبود بخشد. با ما تا انتهای این مقاله از سایت چنگال همراه باشید تا درباره این موضوع اطلاعات بیشتری کسب کنید.
ویتامین چیست؟
ویتامینها ترکیبات آلی هستند که در مقادیر کم مورد نیازند، اما بدن نمیتواند آنها را به تنهایی تولید کند. بنابراین باید آنها را از طریق غذاها دریافت کنید.
کمبود ویتامین خطر ابتلا به بعضی از مشکلات سلامتی را افزایش میدهد. در حال حاضر 13 ویتامین شناخته شده وجود دارد که هر کدام نقش متفاوتی در حفظ سلامت و عملکرد بدن دارند.
ویتامینها به تقویت سیستم ایمنی، تنظیم متابولیسم، تولید انرژی، حفظ سلامت استخوانها، التیام زخم، تولید گلبولهای قرمز خون، ساخت هورمونها و... کمک میکنند.
انواع ویتامین ضروری برای بدن
به نقل از «verywellhealth»، ویتامینها به 2 گروه محلول در چربی و محلول در آب تقسیم میشوند. در ادامه با انواع ویتامین مورد نیاز بدن و نقش هر یک از آنها آشنا میشوید.
ویتامینهای محلول در چربی
ویتامینهای E ،D ،A و K محلول در چربی هستند و توسط بدن در بافت چربی و کبد ذخیره میشوند. این ذخایر میتوانند تا چند روز و گاهیاوقات تا چند ماه در بدن باقی بمانند.
با این حال، از آنجا که بدن قادر به تولید ویتامینهای محلول در چربی نیست، باید این مواد مغذی مهم را به طور منظم از طریق رژیم غذایی خود دریافت کنید تا از کمبودهایی که میتوانند جدی باشند جلوگیری کنید.
ویتامینهای محلول در چربی در منابع غذایی گیاهی و حیوانی وجود دارند. آنها فقط در حضور چربی در روده جذب میشوند. بنابراین توجه به جدول زمان مصرف ویتامین ها و همراهی آنها با وعدههای غذایی حاوی چربی سالم ضروری است.
1. ویتامین A یا رتینول
ویتامین A اولین موردی است که به عنوان ویتامین ضروری برای بدن معرفی میکنیم. این ویتامین در عملکرد سیستم ایمنی، رشد و نمو و تولید مثل نقش اساسی دارد. همچنین برای تشکیل سلول و حفظ سلامت چشمها مورد نیاز است.
افراد مختلف بسته به سن و شرایط خود به مقادیر متفاوتی ویتامین A نیاز دارند. مردان و زنان بالای 19 سال باید در طول روز به ترتیب 900 و 700 میکروگرم ویتامین A دریافت کنند.
نیاز بدن به این ویتامین در دوران بارداری و شیردهی افزایش مییابد و به ترتیب به 770 و 1300 میکروگرم در روز میرسد.
منابع غذایی و علائم کمبود ویتامین A
ویتامین A در غذاهای زیر یافت میشود:
- ماهی
- تخممرغ
- جگر
- محصولات لبنی
- سیبزمینی شیرین
- اسفناج
- کدو حلوایی
- فلفل دلمهای
- انبه
کمبود ویتامین A نادر است؛ اما احتمال دارد در اثر رژیم غذایی نامناسب، عفونت یا سایر شرایط پزشکی اتفاق بیفتد. شایعترین علائم کمبود این ویتامین عبارتند از:
- شب کوری
- تضعیف سیستم ایمنی
- کاهش رشد (در کودکان)
- نابینایی (در موارد شدید)
2. ویتامین D یا کلسیفرول
ویتامین D هم یکی از مهمترین ویتامین های اساسی مورد نیاز بدن است و به 2 شکل یافت میشود: 25-هیدروکسی ویتامین D یا کلسیدیول و 1،25-دیهیدروکسی ویتامین D یا کلسیتریول. کلسیتریول شکل فعال این ویتامین است.
ویتامین D برای جذب کلسیم اهمیت زیادی دارد. این ویتامین حفظ کلسیم در محدوده نرمال را تضمین کرده و از سلامت استخوانها محافظت میکند. همچنین در تنظیم متابولیسم، عملکرد سیستم ایمنی و رشد سلولی نقش دارد.
بزرگسالان 19 تا 70 ساله باید هر روز 15 میکروگرم یا 600 واحد بینالمللی (IU) ویتامین D دریافت کنند. پس از 70 سالگی، بدن به 20 میکروگرم یا 800 واحد بینالمللی ویتامین D نیاز دارد.
منابع غذایی و علائم کمبود ویتامین D
قرار گرفتن در معرض نور خورشید بهترین راه برای دریافت ویتامین D است. این ویتامین به مقدار کم در غذاهای زیر یافت میشود:
- انواع خاصی از ماهی
- محصولات لبنی غنیشده
- زرده تخممرغ
کمبود ویتامین D نسبتا شایع است. این مشکل به خصوص در فصل زمستان و در مناطقی از جهان که نور خورشید کم است، به وفور دیده میشود.
کمبود ویتامین D روی رشد طبیعی و سلامت استخوان تاثیر میگذارد و خطر ابتلا به ریکتز (نرمی استخوان) را در کودکان و پوکی استخوان را در بزرگسالان افزایش میدهد.
بعضی از تحقیقات نشان دادهاند که افراد چاق بیشتر از دیگران در معرض خطر کمبود ویتامین D هستند. اگر میخواهید درباره این موضوع بیشتر بدانید، مقاله مربوط به لاغری با ویتامین دی را بخوانید.
3. ویتامین E یا آلفا-توکوفرول
ویتامین E هم ماده مغذی دیگری است که میتوان نام آن را در فهرست ویتامین ضروری برای بدن قرار داد. این ویتامین به طور طبیعی در اشکال شیمیایی مختلف وجود دارد، اما آلفا-توکوفرول تنها شکل مهم برای سلامت انسان است.
ویتامین E به عنوان یک آنتیاکسیدان به محافظت از سلولها در برابر رادیکالهای آزاد کمک میکند و جلوی استرس اکسیداتیو را میگیرد. این ویتامین همچنین برای عملکرد سیستم ایمنی و بیان ژن مهم است.
افراد بالای 14 سال باید 15 میلیگرم ویتامین E در روز دریافت کنند. زنانی که به فرزند خود شیر میدهند به 19 میلیگرم ویتامین E در روز نیاز دارند.
منابع غذایی و علائم کمبود ویتامین E
ویتامین E در بسیاری از غذاها وجود دارد، از جمله:
- غلات
- دانهها
- آجیل
- اسفناج
- کلم بروکلی
- بعضی از میوهها
کمبود این ویتامین محلول در چربی نادر است، اما احتمال وقوع آن وجود دارد. علائم کمبود در کودکان شامل مشکل در راه رفتن و هماهنگی ضعیف است. بزرگسالان مبتلا به این عارضه هم ممکن است به کمخونی همولیتیک مبتلا شوند که میتواند با خستگی همراه باشد.
4. ویتامین K یا فیلوکینون
این ویتامین عمدتا به شکل فیلوکینون (ویتامین K1) یافت میشود. اما ممکن است به شکل مناکینون (ویتامین K2) هم وجود داشته باشد. فیلوکینون در غذاهای گیاهی موجود است، در حالی که مناکینون توسط باکتریهای روده تولید میشود یا در غذاهای حیوانی وجود دارد.
بدن از ویتامین K برای ساخت پروتئینهای مورد نیاز در فرآیند انعقاد خون استفاده میکند. این ویتامین همچنین برای حفظ سلامت استخوانها به ویژه در افراد مسن مهم است.
مردان و زنان بزرگسالان از جمله زنان باردار و شیرده در طول روز به ترتیب به 120 و 90 میکروگرم ویتامین K نیاز دارند.
منابع غذایی و علائم کمبود ویتامین K
غذاهای گیاهی در مقایسه با غذاهای حیوانی ویتامین K بیشتری دارند. بهترین منابع این ویتامین عبارتند از:
- سبزیجات برگدار سبز رنگ
- روغنهای گیاهی
- بعضی از میوهها
- گوشت
- تخممرغ
- محصولات لبنی
- بعضی از انواع ماهی
دریافت ناکافی ویتامین K یا جذب ضعیف آن در روده به خونریزی، کبودی و خستگی منجر میشود.
ویتامینهای محلول در آب
ویتامینهای محلول در آب در بدن ذخیره نمیشوند. به عبارت دیگر، مقادیر اضافی آنها از طریق ادرار دفع میشود. به همین دلیل، دریافت منظم این ویتامینها در مقایسه با ویتامینهای محلول در چربی اهمیت بیشتری دارد.
ویتامین C و تمام ویتامینهای گروه B محلول در آب هستند.
1. ویتامین B1 یا تیامین
وقتی از ویتامین ضروری برای بدن صحبت به میان میآید، تیامین یکی از مهمترین مواردی است که باید به آن اشاره کرد. این ویتامین برای متابولیسم و تبدیل غذا به انرژی ضروری است. همچنین در رشد و نمو و عملکرد طبیعی سلولها نقش دارد.
مردان و زنان بالای 19 سال به ترتیب به 1/2 و 1/1 میلیگرم ویتامین B1 در روز نیاز دارند. اما زنانی که در دوران بارداری یا شیردهی بهسر میبرند باید هر روز 1/4 میلیگرم تیامین دریافت کنند.
منابع غذایی و علائم کمبود تیامین
بسیاری از غذاها حاوی تیامین هستند. برای مثال:
- غلات کامل
- گوشت
- ماهی
- لوبیا سیاه
- محصولات لبنی
- غذاهای غنیشده
کمبود تیامین در مناطقی که امنیت غذایی وجود ندارد، شایع است. افراد مبتلا به کمبود این ویتامین مشکلات مختلفی مثل خستگی، از دست دادن حافظه، کماشتهایی و کاهش وزن را تجربه میکنند. کمبود شدید تیامین ممکن است به بیماری بریبری یا سایر ناهنجاریهای مغزی، عصبی و عضلانی منجر شود.
اگر علاقهمند هستید در مورد تاثیر ویتامینها روی وزن بدن اطلاعات بیشتری داشته باشید، پیشنهاد میکنیم مقاله «کمبود کدام ویتامین باعث لاغری صورت میشود» را بخوانید.
2. ویتامین B2 یا ریبوفلاوین
این ویتامین محلول در آب در متابولیسم انرژی، عملکرد سلولی و رشد نقش کلیدی دارد. علاوه بر این، به تولید بعضی از آنزیمها کمک میکند و سطح هموسیستئین را کاهش میدهد. سطوح بالای هموسیستئین با بیماریهای قلبی و عروقی مرتبط است.
توصیه میشود مردان و زنان بالای 19 سال به ترتیب هر روز 1/3 و 1/1 میلیگرم ریبوفلاوین دریافت کنند. البته مقدار ریبوفلاوین مورد نیاز بدن در دوران بارداری و شیردهی به ترتیب به 1/4 و 1/6 میلیگرم در روز میرسد.
منابع غذایی و علائم کمبود ریبوفلاوین
منابع خوب ریبوفلاوین عبارتند از:
- تخممرغ
- لبنیات
- غلات
- لوبیا قرمز
- تخمه آفتابگردان
- بعضی از میوهها و سبزیجات
کمبود ریبوفلاوین نادر است. اما در صورت وقوع میتواند به مشکلات پوستی، تورم دهان و گلو، ریزش مو، مشکلات تولید مثل و خستگی منجر شود. اگر این عارضه درمان نشود، به کمخونی و کاتاراکت (آب مروارید) مبتلا میشوید.
3. ویتامین B3 یا نیاسین
ویتامین B3 هم برای تولید انرژی و هم برای فعالیت بیش از 400 آنزیم مورد نیاز است. این ویتامین همچنین در بیان ژن، ارتباطات سلولی، سنتز کلسترول و عملکرد آنتیاکسیدانی بدن نقش دارد.
مردان و زنان بالغ باید پس از 19 سالگی هر روز به ترتیب 16 و 14 میلیگرم نیاسین دریافت کنند. این مقادیر در دوران بارداری و شیردهی افزایش مییابند و به ترتیب به 18 و 17 میلیگرم در روز میرسند.
منابع غذایی و علائم کمبود نیاسین
شما میتوانید ویتامین B3 را در بسیاری از غذاها بیابید، از جمله:
- گوشت
- ماهی
- برنج قهوهای
- بادامزمینی
- سیبزمینی
کمبود نیاسین در کسانی که در فقر شدید زندگی میکنند، شایع است. از مهمترین علائم کمبود این ویتامین میتوان به درماتیت، اسهال و نقص در عملکرد عصبی (از جمله خستگی) اشاره کرد.
4. ویتامین B5 یا پانتوتنیک اسید
ویتامین B5 به سنتز کوآنزیم A که برای متابولیسم سلولی، تولید اسیدهای چرب و بیان ژن ضروری است، کمک میکند.
مقدار پانتوتنیک اسید توصیهشده برای مردان و زنان بالغ پنج میلیگرم در روز است. اما زنان باردار و شیرده باید هر روز به ترتیب 6 و هفت میلیگرم ویتامین B5 دریافت کنند.
منابع غذایی و علائم کمبود ویتامین B5
خوشبختانه، تقریبا تمام غذاهای گیاهی و حیوانی حاوی مقداری ویتامین B5 هستند. منابع خوب این ویتامین عبارتند از:
- گوشت گاو
- مرغ
- غلات کامل
- قارچ شیتاکه
- تخمه آفتابگردان
- ماهی تن
- آووکادو
- شیر گاو
کمبود پانتوتنیک اسید نادر است، اما احتمال دارد در افراد مبتلا به سوء تغذیه مشاهده شود. بیحسی و سوزش دست و پا، سردرد، خستگی، اختلال خواب و ناراحتی معده از مهمترین علائم کمبود این ویتامین هستند.
5. ویتامین B6 یا پیریدوکسین
پیریدوکسین یک ویتامین ضروری برای بدن است و در متابولیسم پروتئین، رشد شناختی، تنظیم سطح هموسیستئین، عملکرد سیستم ایمنی و متابولیسم گلوکز (قند) نقش دارد.
بزرگسالان 19 تا 50 ساله به 1/3 میلیگرم ویتامین B6 در روز نیاز دارند. پس از 50 سالگی، مردان و زنان باید به ترتیب 1/7 و 1/5 میلیگرم ویتامین B6 دریافت کنند.
توصیه میشود زنان باردار و شیرده میزان دریافت این ویتامین را به ترتیب به 1/9 و 2 میلیگرم در روز برسانند.
منابع غذایی و علائم کمبود پیریدوکسین
ویتامین B6 هم در غذاهای گیاهی و هم در غذاهای حیوانی یافت میشود. منابع خوب این ویتامین شامل موارد زیر هستند:
- گوشت
- ماهی
- سیبزمینی
- نخود
- موز
- سبزیجات نشاستهای
کمبود ویتامین B6 نادر است، اما احتمال وقوع آن وجود دارد. افراد مبتلا به این عارضه مشکلات زیادی از جمله التهاب پوست، بثورات پوستی، سوزن سوزن شدن دست یا پا، درد زبان و ترکخوردگی گوشههای دهان را تجربه میکنند.
6. ویتامین B7 یا بیوتین
ویتامین B7 علاوه بر حفظ سلامت مو و ناخن در بسیاری از عملکردهای بدن نقش دارد. برای مثال، برای ساخت پنج آنزیم مختلف که در متابولیسم دخیل هستند مورد نیاز است یا به تنظیم ژن کمک میکند.
توصیه میشود که همه بزرگسالان 30 میکروگرم بیوتین در روز دریافت کنند.
منابع غذایی و علائم کمبود بیوتین
بیوتین در غذاهای زیر یافت میشود:
- گوشت
- ماهی
- تخممرغ
- لبنیات
- آجیل
- دانهها
- سیبزمینی شیرین
- اسفناج
- کلم بروکلی
از آنجا که بسیاری از غذاها حاوی بیوتین هستند، کمبود این ویتامین نادر است. با این حال، کسانی که به این عارضه دچار میشوند معمولا از کمپشت شدن مو، ریزش مو، بثورات پوستهپوسته در اطراف منافذ بدن (چشم، بینی، دهان و...) و شکننده بودن ناخنها شکایت دارند.
7. ویتامین B9 یا فولات
ویتامین B9 مانند سایر ویتامینهای گروه B برای بسیاری از فرآیندهای متابولیک ضروری است. این ویتامین همچنین به تنظیم سطح هموسیستئین، سنتز DNA و پیشگیری از نقص لوله عصبی در جنین کمک میکند.
بزرگسالان به 400 میکروگرم فولات در روز نیاز دارند. به دلیل اهمیت این ویتامین برای رشد جنین، زنان باردار باید روزانه 600 میکروگرم فولات دریافت کنند. در دوران شیردهی هم توصیه میشود میزان دریافت این ماده مغذی به 500 میکروگرم در روز برسد.
منابع غذایی و علائم کمبود فولات
بسیاری از میوه ها و سبزیجات حاوی فولات هستند. این ویتامین در آجیل، حبوبات، ماهی، تخممرغ، لبنیات، گوشت و غلات هم وجود دارد.
کمبود فولات ممکن است به دلیل رژیم غذایی نامناسب، سوء جذب یا شرایط خاص سلامتی رخ دهد. علائم و نشانههای این بیماری عبارتند از: خستگی، اسهال، زبان صاف و دردناک، کمخونی مگالوبلاستیک و کاهش سرعت رشد (در کودکان).
8. ویتامین B12 یا کوبالامین
ویتامین B12 حاوی عنصر شیمیایی کبالت است و به همین دلیل کوبالامین نامیده میشود. این ویتامین محلول در آب برای رشد طبیعی، عملکرد سیستم عصبی، سنتز DNA و تبدیل هموسیستئین به متیونین (فرآیند مهمی که در صورت اختلال ممکن است به بیماری قلبی منجر شود) ضروری است.
بزرگسالان باید در طول روز این ویتامین ضروری برای بدن را به میزان 2/4 میکروگرم دریافت کنند. نیاز بدن به کوبالامین در دوران بارداری و شیردهی افزایش مییابد و به ترتیب به 2/6 و 2/8 میکروگرم میرسد.
منابع غذایی و علائم کمبود ویتامین B12
ویتامین B12 به طور طبیعی فقط در غذاهای حیوانی مانند گوشت، تخممرغ، لبنیات و مرغ یافت میشود. بعضی از غذاهای گیاهی ممکن است با این ویتامین غنی شوند. با این حال، کسانی که از رژیم گیاهخواری پیروی میکنند اغلب به مکمل نیاز دارند.
رژیم غذایی نامناسب، سوء جذب و جراحی دستگاه گوارش از شایعترین دلایل کمبود ویتامین b12 هستند. از علائم کمبود این ویتامین میتوان به التهاب زبان، خستگی، تپش قلب، رنگپریدگی، کاهش حافظه، کاهش وزن و کم خونی مگالوبلاستیک اشاره کرد.
9. ویتامین C یا اسکوربیک اسید
ویتامین C به دلیل داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی از شهرت زیادی برخوردار است. این ویتامین همچنین به تولید پروتئین کلاژن، عملکرد سیستم ایمنی، جذب آهن غیرهم (آهن موجود در غذاهای گیاهی) و سنتز نوروترنسمیترها (انتقالدهندههای عصبی) کمک میکند.
مردان و زنان بالای 19 سال به ترتیب به 90 و 75 میلیگرم ویتامین C در روز نیاز دارند. توصیه میشود میزان دریافت این ویتامین در دوران بارداری و شیردهی به ترتیب به 85 و 120 میلیگرم در روز افزایش یابد.
منابع غذایی و علائم کمبود ویتامین C
این ویتامین در بسیاری از میوهها و سبزیجات وجود دارد. اگر میخواهید بدانید بیشترین ویتامین c در کدام میوه است، باید به مرکبات، گریپفروت و توتفرنگی اشاره کنیم. فلفل دلمهای، کلم بروکلی و گوجهفرنگی هم از منابع خوب آن هستند.
مصرف ناکافی غذاهای غنی از ویتامین C به کمبود این ماده مغذی منجر میشود. علائم کمبود ویتامین C عبارتند از: ضعف، تحریکپذیری، کاهش وزن و دردهای عضلانی یا مفصلی.
در این مقاله با انواع ویتامین ضروری برای بدن آشنا شدید و در مورد وظایف و بهترین منابع غذایی آنها اطلاعات کسب کردید.
توصیه میشود تا حد امکان ویتامینهای مورد نیاز خود را از طریق یک رژیم غذایی متعادل و متنوع تامین کنید. با این حال، در شرایط خاص از جمله بارداری، شیردهی یا بیماری ممکن است پزشک یا متخصص تغذیه مصرف مکمل را به شما توصیه کند.
الهام زمانی هستم دانش آموخته رشته تغذیه. [شماره نظام پزشکی: ت-2379]
من دوره کارشناسی تغذیه را در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گذراندم و بعد از آن مدرک کارشناسی ارشد تغذیه را از دانشگاه علوم پزشکی تهران اخذ نمودم. با توجه به گسترش و پیشرفت هر روزهی علم، سعی میکنم در دورهها و کارگاههای آموزشی معتبر (مانند دوره های انجمن تغذیه ایران) شرکت کنم.
بیش از چهار سال است که به دلیل علاقه به نوشتن به صورت تخصصی در حوزه تغذیه، پزشکی و سبک زندگی سالم تولید محتوا میکنم. امیدوارم نکات علمی و عمومی که پیرامون تغذیه سالم و ارتباط آن با بیماریها بیان میکنم، به شما در داشتن یک زندگی بهتر کمک کند.