غذاهای نفاخ و مواد غذایی ضدنفخ کدامند؟
دانلود اپلیکیشن چنگال
x
 

مواد غذایی ضد نفخ را بشناسیم

مواد غذایی ضد نفخ

نفخ یک اتفاق رایج اما ناخوشایند است که بسیاری از افراد بعد از صرف غذا به آن دچار می‌شوند. نفخ شکم اگرچه یک مشکل ساده به نظر می‌رسد اما اگر همیشگی باشد و درمان نشود، مشکلات دیگری مانند لکه‌های پوستی، هضم ناقص غذا و بی اشتهایی را به دنبال دارد.

آشنایی با مواد غذایی ضد نفخ و غذاهای نفاخ برای مقابله با نفخ شکم بسیار حائز اهمیت است. در اغلب موارد شما می‌توانید بدون نیاز به مراجعه به پزشک و تنها با ایجاد کمی تغییر در رژیم غذایی مشکل خود را رفع نمایید. بنابراین اگر معمولا دچار نفخ می‌شوید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

نفخ شکم چیست؟

به زبان ساده نفخ شکم به معنای گازی است که در دستگاه گوارش تجمع یافته و احساس سنگینی، پر بودن، بزرگ شدن و فشار در ناحیه شکم را برای فرد ایجاد می‌کند. تولید گاز در دستگاه گوارش بخش طبیعی از فرایند هضم غذا است و معمولا آزار دهنده نیست. اما گاهی مصرف برخی مواد غذایی و بعضی عادات روزمره مانند جویدن آدامس و سیگار کشیدن باعث افزایش گاز در سیستم گوارش، احساس نفخ و اتساع شکم می‌شود.

 

دلیل نفخ معده بعد از غذا خوردن چیست؟

نفخ معده و باد شکم بعد از خوردن غذا بسیار شایع است. زیرا به دلیل هضم و تجزیه غذا و بلعیدن هوا گاز در دستگاه گوارش تجمع پیدا می‌کند.

دلیل بلع هوا هنگام غذا خوردن معمولا یک یا چند مورد از گزینه‌های زیر است:

1- غذا خوردن سریع

وقتی غذا را با عجله و سریع می‌خوریم معمولا غذا را به خوبی نمی‌جویم و همزمان با غذا مقدار زیادی هوا می‌بلعیم. همچنین با سریع غذا خوردن به موقع احساس سیری نکرده و پرخوری می‌کنیم. با اینکار معده همانند یک بادکنک پر از هوا شده و با حجم زیادی غذای جویده نشده مواجه می‌شود. قطعات درشت غذا در معده به خوبی تجزیه نشده و برای ادامه گوارش وارد روده می‌شوند. غذا برای اینکه به طور کامل هضم شود مدت زیادی در روده باقی می‌ماند. در نتیجه مقدار زیادی گاز تولید شده و احساس سنگینی و نفخ می‌کنیم.

2- مصرف مقادیر زیادی سدیم

یکی از دلایل اصلی نفخ معده خوردن غذاهای آماده، ساندویچ‌ها، گوشت‌های فرآوری شده، پنیر و غیره است که حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند. در اغلب غذاهای بسته بندی شده مانند سس‌ها، سوپ‌ها، رب و تنقلات مانند چیپس و پفک از نمک به عنوان نگهدانده استفاده می‌شود. خوردن این نوع خوراکی‌ها باعث می‌شود بدون اینکه مزه نمک را بچشید سدیم فراوانی را وارد بدن خود نمایید. برای جلوگیری از نفخ معده مقدار سدیم دریافتی خود را به کمتر از 200/3 میلی‌گرم در روز برسانید.

 

سدیم بالا در غذاهای آماده

 

3- مصرف کلم به صورت خام

کلم ویتامین‌های ضروری برای بدن و عضو ثابت بسیاری از سالاد‌های سالم و مقوی است. این سبزی فیبر فراوان و قندی به نام رافینوز دارد که هضم آن برای دستگاه گوارش دشوار است. به هیمن دلیل است که وقتی انواع کلم را به صورت خام مصرف می‌کنیم دچار نفخ و سنگینی می‌شویم. برای رفع این مشکل لازم نیست کلم را از رژیم غذایی حذف کنید. تنها کافی است آن را به صورت پخته میل کنید. کلم پخته خاصیت خود را از دست نمی‌دهد اما هضم آن راحت‌تر و نفخ آن کمتر می‌شود.

4- استفاده از نی برای نوشیدن

امروزه اغلب ما عادات داریم انواع نوشیدنی‌ها را با نی می‌نوشیم. نوشیدن با نی اگرچه کار را راحت می‌کند اما باعث می‌شود حجم زیادی هوا همراه با نوشیدنی وارد معده شود. هنگامی را نی را می‌مکیم هوایی که بالای نی مانده را ناخواسته وارد شکم خود می‌کنیم. برای کاهش نفخ بهتر است نوشیدنی را از لبه لیوان بنوشید.

5- انتخاب محصولات رژِیمی و کم کالری

قند‌های مصنوعی مانند آسپارتام و سوکرالوز که به انواع خوراکی‌های رژیمی مانند شیرینی، آبمیوه و آدامس‌ها اضافه می‌شوند به دلیل نداشتن کالری سالم به نظر می‌رسند. اما این قندها یکی از دلایل اصلی نفخ معده هستند. زیرا معده نمی‌تواند این فرآورده‌ها را به عنوان غذا شناسایی کرده و هضم نماید. در نتیجه قندهای مصنوعی برای مدت طولانی در معده باقی مانده و باعث نفخ می‌شوند. حذف این محصولات از رژیم غذایی مشکل شما را در مدت کوتاهی رفع خواهد کرد.

6- جویدن آدامس

جویدن آدامس و مکیدن آبنبات دهان را مشغول نگه داشته و همانند استفاده از نی و سریع غذا خوردن حجم زیادی هوا را وارد معده می‌کند. این هوای اضافه دلیل نفخ و باد گلو است. برای درمان نفخ شکم کمتر از آدامس و آبنبات استفاده کنید و بیشتر آب بنوشید. نوشیدن آب حرکت غذا در دستگاه گوارش را تسهیل کرده و گاز و نفخ را از بدن خارج می‌کند.

 

آدامس جویدن

 

7- صرف شام نزدیک به زمان خواب

دراز کشیدن بلافاصله بعد از صرف غذا، فرآیند هضم در دستگاه گوارش را مختل می‌کند. هنگامی که دیر شام می‌خورید و با معده پر به رختخواب می‌روید در واقع شرایط را برای نفخ صبحگاهی مهیا کرده‌اید. زیرا هنگام خواب غذا در دستگاه گوارش باقی مانده و خیلی دیر هضم می‌شود. همین موضوع باعث تجمع گاز و نفخ خواهد شد. سعی کنید حداقل 3 تا 4 ساعت قبل از خواب شبانه غذای خود را میل کرده و تا حد امکان سر پا بایستید تا غذا در سیستم گوارش حرکت کنید. اگر می‌خواهید زو بخوابید وعده شام را سبک بخورید.

 

دلایل پزشکی ایجاد نفخ

علت نفخ شکم به نوع تغذیه و سبک زندگی افراد بستگی دارد. گاهی نیز دلایل پزشکی و وضعیت سلامتی افراد دلیل نفخ شکم است. از جمله:

  • وجود پروتزهای درمانی در دهان
  • بیماری‌های التهابی روده و سندروم روده تحریک پذیر
  • اختلالات عملکردی دستگاه گوارش
  • عدم تحمل غذایی مانند حساسیت به لاکتوز
  • اختلالات هورمونی (به ویژه در زنان)
  • عفونت انگلی روده
  • اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی یا پرخوری عصبی
  • استرس و اضطراب
  • مصرف برخی داروها

نفخ شکم با رعایت یک رژیم ضد نفخ و عدم مصرف غذاهای نفاخ قابل درمان است.

 

آیا نفخ شکم نشانه بیماری است؟

نفخ شکم در اغلب موارد به دلیل سبک زندگی و نوع مواد غذایی که فرد مصرف می‌کند ایجاد می‌شود. اما گاهی نیز نفخ می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری جدی باشد. مانند:

  • تجمع مایع پاتولوژیک در حفره شکمی در نتیجه سرطان، بیماری کبد، نارسایی کلیه یا نارسایی احتقانی قلب
  • بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن
  • نارسایی لوزالمعده
  • سوراخ شدن دستگاه گوارش با خروج گاز، باکتری‌های طبیعی دستگاه گوارش و سایر محتویات به داخل حفره شکمی

 

خوراکی‌های ضد نفخ

برای رفع نفخ شکم باید به دنبال غذاهایی باشیم که پتاسیم و آب فراوان دارند. اگر مصرف پتاسیم در رژیم غذایی روزانه به اندازه کافی نباشد، بدن ما سدیم و آب اضافه را در خود نگه داشته و سبب نفخ و تورم در ناحیه شکم می‌شود. برای درمان باد شکم با رژیم غذایی مصرف غذاهای ضد نفخ زیر توصیه می‌شود.

 

کرفس

ساقه ترد کرفس یکی از بهترین غذاها در رژیم ضد نفخ است. کرفس به طور طبیعی کالری کم، آب فراوان و مقدار قابل توجهی پتاسیم دارد که برای درمان نفخ بسیار مهم است. به علاوه فلاونوئید‌های موجود در کرفس خواص ضد التهابی دارند. نکته قابل توجه اینکه آب کرفس به اندازه ساقه‌های این سبزی خواص ضد نفخ ندارد.

 

کرفس، قوی ترین ماده غذایی ضد نفخ

 

ماست

ماست بر خلاف سایر محصولات لبنی به عنوان غذای ضد نفخ شناخته می‌شود. این محصول حاوی پتاسیم و میکروارگانیسم‌های زنده فعالی به نام پروبیوتیک است که به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند. ماست علائم سندروم روده تحریک پذیر را نیز کاهش می‌دهد.

کفیر

یکی از دلایل نفخ معده حساسیت به لاکتوز (قند شیر) و عدم توانایی تجزیه آن است. برای کمک به تجزیه لاکتوز در بدن کفیر بنوشید. کفیر یک نوشیدنی تخمیر شده ترش حاوی لاکتاز است که باعث تجزیه لاکتوز شده و تا 70 درصد نشانه‌های نفخ، گاز و درد شکم را کاهش می‌‌دهد.

 

نوشیدن کفیر برای درمان نفخ

 

مارچوبه

یکی دیگر از مواد غذایی ضد نفخ بسیار عالی، مارچوبه است. این ماده غذایی ارزشمند علاوه بر مقادیر قابل توجهی پتاسیم، حاوی اسپاراژین و پروبیوتیک‌ها نیز هست. به همین دلیل ادرار آور بوده و برای سلامت روده نیز مفید است.

گوجه فرنگی

برای درمان باد شکم با رژیم غذایی گوجه فرنگی بخورید. گوجه فرنگی مقادیر زیادی پتاسیم و لیکوپن دارد. لیکوپن آنتی اکسدانی است که خواص ضد التهابی و ضد نفخ دارد. برای افزایش میزان لیکوپن در گوجه فرنگی آن را پخته و سپس میل کنید.

چای سبز

همه ما با خواص بی شمار چای سبز و فوایدی که برای سلامتی دارد آشنا هستیم. اما باید بدانید که چای سبز یک نوشیدنی ضد نفخ نیز هست و به سلامت روده‌ها و دستگاه گورش کمک می‌کند. به علاوه چای سبز منبع غنی از انواع آنتی اکسیدان‌ها است و خاصیت ادرارآور هم دارد.

 

تاثیر چای سبز بر درمان نفخ

 

 نعنا

نعنا خاصیت ضد اسپاسم دارد، درد و ناراحتی دستگاه گوارش را تسکین داده و گاز و نفخ شکم را برطرف می‌کند. نعنا حاوی فلاونوئید‌های خاصی است که از فعالیت برخی سلول‌های سیستم ایمنی بدن که باعث ایجاد نفخ می‌شوند جلوگیری می‌کند. فرقی ندارد که دمنوش نعنا را میل کنید یا آن را به صورت خشک شده به غذایتان اضافه کنید.

زردچوبه

زردچوبه یکی از ادویه‌های پرمصرف است که به اغلب غذاهای ایرانی اضافه می‌شود. این ادوره خاصیت ضد التهابی داشته و ناراحتی معده را تسکین می‌دهد. در ریشه زردچوبه مقادیر زیادی کورکومین نیز یافت می‌شود که برای التهاب و درمان علائم روده تحریک پذیر مفید است.

زنجبیل

زنجبیل حاوی ترکیباتی به نام گینجرول است که گاز معده را آزاد کرده و نفخ و ناراحتی شکم را درمان می‌کند. بهتر است برای استفاده از خواص این گیاه دارویی، زنجبیل تازه را خرد یا رنده کرده و با آن دمنوش تهیه کنید. زنجبیل به شکل فرآوری شده بیشتر خواص خود را از دست می‌دهد.

 

درمان نفخ معده با زنجبیل

 

میوه های ضد نفخ

یکی از موارد مهم در درمان باد شکم با رژیم غذایی گنجاندن میوه های ضد نفخ در رژیم غذایی روزانه است. برای رفع نفخ و باد شکم میوه‌های زیر مفید هستند:

خیار

حدود 95 درصد خیار از آب تشکیل شد است. لذا این میوه یکی از بهترین راه‌های برای کاهش نفخ شکم از طریق مصرف آب بیشتر است. وجود مقدار زیاد آب در خیار باعث می‌شود با خوردن این میوه دستگاه گوارش شسته شده و عبور مواد غذایی راحت تر انجام شود. به این ترتیب خیار از بروز یبوست، نفخ و کاز معده جلوگیری می‌کند. به همین دلیل خیار ار می‌توان در رژیم غذایی رفع یبوست نیز جای داد.

موز

موز میوه‌ای سرشار از پتاسیم است که به به عنوان میوه ضد نفخ شناخته می‌شود. هر یک عدد موز حدود 422 میلی‌گرم پتاسیم را به بدن می‌رساند. مطالعات نشان داده خوردن یک عدد موز قبل از وعده غذایی نفخ شکم را به طرز چشم گیری کاهش می‌دهد.

 

خواص موز برای نفخ شکم

 

آناناس

میوه آناناس به دلیل داشتن پروتئینی به نام بروملین به تجزه و هضم غذا کمک می‌کند. هر فنجان از این میوه پرخاصیت و خوش طعم مقدار اندکی سدیم و مقادیر فراوانی پتاسیم، ویتامین C، منگنز و ویتامین‌های گروه B دارد. از این رو آناناس را می‌توان یکی از میوه‌های ضد نفخ به شمار آورد که علاوه بر کاهش نفخ، برای رفع التهاب روزده نیز مفید است.

آووکادو

آووکادو نیز همانند موز و آناناس سرشار از پتاسیم است و می‌تواند با دفع سدیم و آب اضافه از بدن نفخ را برطرف کند. به طوری که یک چهارم هر میوه حاوی 368 میلی‌گرم پتاسیم است. علاوه بر این آووکادو نقدار زیادی چربی‌های سالم نیز دارد که در جلوگیری از نفخ موثر است.

 

آووکادو میوه ضد نفخ

 

هندوانه

هندوانه به دلیل وجود مقادیر زیادی آب قادر است تجمع سدیم و احتباس آب در بدن را به حداقل برساند. همچنین با داشتن حدود 170 میلی‌گرم پتاسیم در هر فنجان باعث بهبود علائم نفخ و کاهش تورم شکم می‌شود.

توت فرنگی، شاه توت و زغال اخته دیگر میوه‌های ضد نفخ هستند که به سلامت دستگاه گوارش، تسریع هضم غذا دفع سدیم از بدن کمک می‌کنند.

برای رفع باد شکم چی بخوریم

 

برای رفع باد شکم چه بخوریم و چه نخوریم؟

برای رفع باد شکم بهتر است که سری بایدها و نبایدهای غذایی را رعایت کنید.

به عنوان مثال از مصرف مواد غذایی نفاخ زیر خودداری کرده و آن‌ها را با مواد غذایی دیگر جایگزین کنید:

لوبیا

لوبیا یکی از مواد غذایی اصلی ایجاد کننده نفخ شکم است. این دانه مقادیر زیادی پروتئین، کربوهیدرات، فیبر و مواد معدنی ضروری برای بدن را دارد. با این حال دیر هضم است و توسط باکتری‌های روده تخمیر شده و گاز اضافه ایجاد می‌کند.

جایگزین لوبیا: برای داشتن یک رژیم ضد نفخ، قبل از پخت لوبیا را خیسانده و چند بار آب آن را عوض کنید. جوانه زدن لوبیا نیز راه حل خوبی برای کاهش نفخ آن است.

گندم

گندم حاوی پروتئینی به نام گلوتن است که برای افراد مبتلا به سلیاک یا حساسیت به گلوتن مشکلات گوارشی مانند نفخ، اسهال و درد معده را ایجاد می‌کند. با این حال گندم به طور گسترده‌ای مصرف می‌شود. این غله برای تولید اکثر نان‌ها، پاستاها، تورتیلاها و پیتزاها و نیز محصولات پخته شده مانند کیک، بیسکویت، پنکیک و وافل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جایگزین گندم: جایگزین‌های بدون گلوتن زیادی برای گندم وجود دارد که در یک رژیم بدون گلوتن می‌توان از آن‌ها استفاده کرد، مانند جو بدون گلوتن، کینوآ، گندم سیاه، آرد بادام و آرد نارگیل.

سبزیجات چلیپایی

سبزیجات چلیپایی شامل کلم بروکلی، گل کلم، کلم، کلم بروکسل و چندین مورد دیگر است. این سبزیجات منبعی غنی از فیبر، ویتامین C، ویتامین K، آهن و پتاسیم هستند. با این حال مصرف آن‌ها در اغلب افراد باعث ایجاد نفخ و تورم شکم می‌شود.

جایگزین کلم: برای رفع مشکل نفاخ بودن کلم‌ها می‌توان آن‌ها را پخت یا مواد غذایی مانند اسفناج، خیار، کاهو، سیب زمینی شیرین و کدو سبز را جایگزین آن‌ها کرد.

 

تاثیر انواع کلم بر نفخ شکم

 

سیر و پیاز

سیر و پیاز از جمله سبزیجات محبوبی هستند برای دادن عطر و طعم به غذا مورد استفاده قرار گرفته و خیلی کم به صورت خام مصرف می‌شوند. این سبزیجات زیرزمینی از منابع اصلی فروکتان هستند. فروکتان نوعی فیبر محلول است که باعث نفخ شکم می‌شود. برخی افراد نسبت به ترکیبات موجود در این سبزی‌ها حساس هستند یا عدم تحمل غذایی دارند. بنابراین با خوردن سیر و پیاز دچار نفخ، باد گلو و ناراحتی‌های گوارشی می‌شوند.

جایگزین سیر و پیاز: برای درمان نفخ، سیر و پیاز را قبل از مصرف بپزید یا در رژیم غذایی خود مواد غذایی ضد نفخ مانند قسمت سبز پیازچه، پورد پیازچه، آویشن، جعفری، ریحان، روغن‌ سیر، پودر سیر استفاده کنید.

نوشیدنی‌های گازدار

یکی دیگر از دلایل نفخ بعد از غذا، مصرف نوشیدنی‌های گازدار است. این نوشیدنی‌ها حاوی مقدار زیادی گاز دی اکسید کربن هستند که بعد از نوشیدن در معده به دام افتاده و فشار زیادی را در این اندام ایجاد می‌کنند. این اتفاق در نهایت منجر به نفخ و باد گلو می‌شود.

جایگزین نوشیدنی‌های گازدار: در صورت امکان مصرف نوشیدنی‌های گازدار را به کمتر 230 میلی‌لیتر در روز محدود کنید. آب، دتاکس (آب با طعم میوه)، چای و قهوه بهترین جایگزین برای نوشیدنی‌های گازدار هستند.

 

نفخ معده به دلیل مصرف نوشیدنی‌های گازدار

 

جو

جو یکی از غلات کامل است که سرشار از فیبر، انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند منیزیم، منگنز و سلنیوم است. فیبر زیاد جو باعث نفاخ بودن این ماده غذایی شده است. به علاوه جو حاوی گلوتن است و برای کسانی که نسبت به گلوتن تحمل ندارد مشکلات گوارشی ایجاد می‌کند.

جایگزین جو: بهترین جایگزین برای جو در رژیم ضد نفخ جو تصفیه شده مانند مروارید یا جو اسکاچ، برنج قهوه‌ای، کینوآ و گندم سیاه است.

چاودار

چاودار حاوی فیبر، منگنز، فسفر، مس و ویتامین‌های گروه B است. چاودار نیز همانند گندم و جو از غلات حاوی گلوتن است. این دانه به دلیل فیبر فراوان و گلوتن باعث ایجاد نفخ و ناراحتی سیستم گوارش در برخی افراد می‌شود.

جایگزین چاودار: به جای چاودار، جو دوسر، برنج قهوه‌ای، گندم سیاه و کینوآ را در رژیم غذایی خود قرار دهید.

لبنیات

محصولات لبنی بهترین منبع برای تامین کلسیم و پروتئین مورد نیاز بدن هستند. با این حال حدود 65 درصد جمعیت جهان به قند شیر (لاکتوز) حساسیت داشته و دستگاه گوارش آن‌ها قادر به تجزیه این قند نیست. وضعیتی که به عنوان عدم تحمل لاکتوز شناخته می‌شود. این وضعیت باعث می‌شود فرد بعد از مصرف لبنیات با علائمی مانند نفخ، گرفتگی عضلات و اسهال مواجه شود.

جایگزین لبنیات: جایگزین مناسب برای لبنیات شیر بدون لاکتوز است. همچنین افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند گاهی می‌توانند خامه، کره، پنیرهای سفت، و محصولات لبنی تخمیر شده مانند ماست را تحمل کنند. شیر نارگیل، شیربادام، شیر سویا و شیر برنج نیز از جمله مواد غذایی ضد نفخ و جایگزین‌های خوبی برای محصولات لبنی هستند.

 

تاثیر لبنیات بر گاز معده

 

عدس

عدس یکی از اعضای خانواده حبوبات است که مقادیر قابل توجهی پروتئین، فیبر، کربوهیدارت و مواد معدنی از قبیل آهن، مس و منگنز دارد. وجود فیبر بالا در عدس باعث ایجاد نفخ در افرادی می‌شود که عادت به خوردن فیبر ندارند یا مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر هستند.

جایگزین عدس: خیساندن عدس قبل از پخت و جوانه زدن عدس راه‌هایی برای کاهش علائمی مانند نفخ و گاز معده هستند.

سیب

سیب خواص فراوانی برای سلامتی دارد. این میوه خوشمزه و پرطرفدار سرشار از فیبر، ویتامین C و انواع آنتی اکسیدان است. سیب یک میوه چربی سوز است و در رژیم میوه مصرف آن به شدت توصیه می‌شود.با این وجود سیب در برخی افراد باعث نفخ و ناراحتی‌های گوارشی دیگری می‌شود. در مورد این میوه عامل ایجاد نفخ وجود فیبر و قند فروکتوز است که در روده بزرگ تخمیر می‌شوند.

جایگزین سیب: اگر با خوردن سیب خام دچار مشکلات گوارشی می‌شوید، سیب پخته یا میوه‌های دیگری مانند موز، زغال اخته، گریپ فروت، پرتقال ماندارین یا توت فرنگی جایگزین آن کنید.

 

صبحانه ضد نفخ

اگر در آغاز روز، هنگام بیدار شدن از خواب احساس سنگینی و نفخ دارید بهتر است صبحانه ضد نفخ میل کنید تا نفخ و احساس ناخوشایند شما را از بین برده و در ادامه روز احساس بهتری داشته باشید.

اوتمیل صبحانه ضد نفخ

علاوه بر میوه‌ها و مواد غذایی ضد نفخ در بالا به آن‌ها اشاره شد، برخی از بهترین گزینه‌ها برای یک صبحانه ضد نفخ شامل موارد زیر است:

  • آب
  • آب نارگیل
  • مخلوط آبلیمو با آب ولرم که به آرامی هضم غذا را تحریک می‌کند.
  • پاپایا
  • سیب زمینی شیرین
  • املت اسفناج و گوجه فرنگی
  • اسموتی کفیر با اسفناج و پاپایا (به جای پاپایا می‌توانید از موز استفاده کنید)
  • نان تست، سیب زمینی شیرین با یک عدد آووکادو یا تخم مرغ
  • اوتمیل (ترکیب جو دوسر با آب یا شیر بدون لاکتوز به همراه افزودنی‌هایی مانند بادام خرد شده، گردو، توت فرنگی یا زغال اخته)

 

غذاهای ایرانی بدون نفخ

در این مقاله مواد غذایی ضد نفخ و همچنین مواد غذایی که باعث نفخ می‌شوند را معرفی شد. به طبع هر غذای ایرانی یا فرنگی که از مواد غذایی ضد نفخ در آن استفاده شده باشد یک غذای بدون نفخ به حساب می‌آید. حبوبات، غلات، سیر و پیاز که جزو مواد غذایی نفاخ هستند در اغلب غذاهای سنتی ایرانی نقش پر رنگی دارند. اما از طرف دیگر ایرانیان در غذاهای خود زردچوبه، زنجبیل، نعنا خشک و گوجه فرنگی نیز استفاده می‌کنند که نفخ غذا را از بین می‌برد. بنابراین می‌توان گفت اکثر غذاهای ایرانی بدون نفخ هستند.

اگر نگران نفخ حبوبات در غذاها و آش‌های ایرانی هستید کافی است، این دانه‌ها را از قبل خیسانده و چند بار آب آن‌ها را عوض کنید. سپس اجازه دهید به خوبی پخته شود تا نفخ آن کاملا از بین برود.

 

راه‌های جلوگیری از نفخ

اگر می‌خواهید کمتر دچار نفخ معده شوید افزایش مصرف مواد غذایی ضد نفخ، چند نکته زیر را همیشه به یاد داشته باشید:

  • آهسته غذا بخورید و غذا را به خوبی بجوید.
  • هنگام غذا خوردن صحبت نکنید.
  • سیگار نکشید.
  • مصرف نوشیدنی‌های گازدار را محدود کنید.
  • بلافاصله بعد از صرف غذا دراز نکشید.
  • آب فراوان بنوشید.
  • مواد غذایی ضد را در رژین غذایی خود قرار دهید.
  • میوه های ضد نفخ میل کنید.
  • از مصرف غذاهای شور و آماده را خودداری کنید.
  • آدامس نجوید.

نفخ یکی از اختلالات گوارشی رایج بین افراد جامعه در همه سنین است. نفخ شکم اگر دلیل پزشکی حادی نداشته باشد با مصرف مواد غذایی ضد نفخ قابل پیشگیری و درمان است. اگر معمولا در طول روز و به ویژه بعد از صرف غذا دچار نفخ می‌شوید بهتر است در سبک زندگی و تغذیه خود تجدید نظر کنید. درمان باد شکم با رژیم غذایی روشی بسیار راحت‌ و کم هزینه است. کافی است با مشورت متخصص تغذیه یک رژیم ضد نفخ برای خود تهیه کرده و برای همیشه با نفخ و گاز شکم خداحافظی کنید.

منابع: SHAPE و livestrong

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
دریافت رژیم