کالری زولبیا بامیه و عوارض مصرف زیاد آن‌ها برای سلامتی
دانلود اپلیکیشن چنگال
x
 

کالری زولبیا بامیه چقدر است؛ چگونه کالری آن‌ها را بسوزانیم؟

کالری زولبیا بامیه رژیمی

زولبیا و بامیه از محبوب‌ترین شیرینی‌جات سنتی هستند که اغلب در ماه رمضان استفاده می‌شوند. از آنجا که مصرف بی‌رویه این 2 شیرینی زمینه‌ساز چاقی است، این مقاله را به بررسی کالری زولبیا بامیه و عوارض مصرف زیاد آن‌ها اختصاص داده‌ایم. با ما همراه باشید.

ارزش غذایی زولبیا بامیه

دستورالعمل‌های مختلفی برای تهیه زولبیا و بامیه وجود دارد، اما معمولا مواد اولیه آن‌ها شامل آرد سفید، ماست، تخم‌مرغ و شکر است.

از آنجا که زولبیا و بامیه حاوی مقدار زیادی آرد سفید هستند و در روغن سرخ می‌شوند، بیشتر کالری آن‌ها از کربوهیدرات و چربی تامین می‌شود.

نوع چربی موجود در زولبیا و بامیه به روغن به‌کار رفته در تهیه آن‌ها بستگی دارد. اگر از روغن جامد یا کره برای آماده کردن این شیرینی‌ها استفاده شود، با خوردن آن‌ها مقدار زیادی اسید چرب اشباع و ترانس دریافت می‌کنید.

در جدول زیر میزان درشت مغذی‌های زولبیا و بامیه آورده شده است:

کربوهیدرات (گرم) چربی (گرم) پروتئین (گرم)
یک عدد بامیه 10/9 3/4 0/8
100 گرم بامیه 54 17 4
یک عدد زولبیا 10/5 7/6 0/4
۱۰۰ گرم زولبیا 26 19 1

 

کالری زولبیا و بامیه

کالری زولبیا بامیه بسته به نوع و میزان مواد تشکیل‌دهنده آن‌ها متفاوت است. اما در هر صورت، جدول کالری مواد غذایی نشان می‌دهد که این 2 شیرینی جزء غذاهای پرکالری طبقه‌بندی می‌شوند. در ادامه کالری بامیه و زولبیا آورده شده است:

  • کالری زولبیا: وزن یک عدد زولبیا تقریبا 40 گرم و کالری آن 160 است. با مصرف 100 گرم زولبیا حدود 400 کالری انرژی دریافت می‌کنید.
  • کالری بامیه: یک عدد بامیه تقریبا 20 گرم است و 78 کالری انرژی وارد بدن می‌کند. هر چقدر اندازه بامیه بزرگ‌تر باشد، کالری آن بالاتر است. برای مثال، کالری بامیه دراز (عربی) از بامیه معمولی بیشتر است. به طور کلی، انرژی هر 100 گرم بامیه را می‌توانید 388 کالری در نظر بگیرید.

 

کالری زولبیا و کالری بامیه

 

اعداد فوق نشان می‌دهند که کالری زولبیا بامیه نسبت به بسیاری از غذاهای شیرین یا حاوی کربوهیدرات مثل نان، برنج و خرما بالاتر است. بر اساس جدول کالری نان ها، هر 30 گرم نان 80 کالری و هر 100 گرم آن حدود 270 کالری انرژی دارد.‌ کالری برنج پخته و کالری خرما هم به ازای 100 گرم به ترتیب 180 و 284 است.

بعضی از افراد زولبیا و بامیه را در خانه درست می‌کنند و مقدار ترکیبات به‌کاررفته در آن‌ها را کاهش می‌دهند تا یک شیرینی رژیمی داشته باشند. کالری زولبیای رژیمی و بامیه رژیمی در مقایسه با انواع معمولی این شیرینی‌جات کمتر است. برای مثال، اگر میزان آرد، شکر و روغن را به اندازه‌ی یک‌سوم کم کنید، کالری هر 100 گرم زولبیا و بامیه به حدود 250 تا 300 می‌رسد.

 

چگونه کالری زولبیا بامیه را بسوزانیم؟

میزان کالری‌سوزی به عوامل مختلفی مثل وزن بدن و شدت ورزش بستگی دارد. جدول زیر نشان می‌دهد که یک فرد 75 کیلویی برای سوزاندن کالری 100 گرم زولبیا یا 100 گرم بامیه باید چقدر ورزش کند:

پیاده‌روی با سرعت متوسط پیاده‌روی روی سطح شیب‌دار دوچرخه‌سواری با سرعت متوسط تنیس شنا (کرال سینه)
فعالیت مورد نیاز برای سوزاندن کالری زولبیا 92 دقیقه 51 دقیقه 38 دقیقه 44 دقیقه 30 دقیقه
فعالیت مورد نیاز برای سوزاندن کالری بامیه 90 دقیقه 49 دقیقه 37 دقیقه 42 دقیقه 29 دقیقه

 

چرا مصرف زیاد زولبیا و بامیه مضر است؟

زولبیا و بامیه به دلیل داشتن قند و چربی زیاد ارزش غذایی پایینی دارند. از سوی دیگر، معمولا روغن مورد استفاده برای سرخ کردن آن‌ها به طور منظم عوض نمی‌شود که این می‌تواند برای سلامتی عوارض زیادی داشته باشد.

آکریل‌آمید ترکیب مضر دیگری است که در زولبیا و بامیه یافت می‌شود. این ماده سمی است و خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.

خوراکی‌هایی مثل زولبیا و بامیه می‌توانند عوارض دیگری هم داشته باشند که در ادامه به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

1. افزایش وزن

نرخ چاقی در سراسر جهان در حال افزایش است و شواهد نشان می‌دهد که مصرف غذاها و نوشیدنی‌های شیرین در بروز این مشکل نقش زیادی دارد.

زولبیا و بامیه برای کسانی که رژیم کالری شمار یا رژیم کاهش وزن دارند و افرادی که می‌خواهند وزن خود را ثابت نگه دارند، انتخاب مناسبی نیستند. چون کالری بالایی دارند. به‌علاوه، مصرف آن‌ها باعث تحریک گرسنگی می‌شود و میل به خوردن غذا را افزایش می‌دهد.

بر اساس تحقیقات، کسانی که در مصرف خوراکی‌های شیرین و سرشار از کربوهیدرات زیاده‌روی می‌کنند معمولا به چاقی شکمی مبتلا می‌شوند که برای سلامتی بسیار خطرناک است.

2. افزایش التهاب

افزایش التهاب در بدن یکی از مهم‌ترین عوارض مصرف زیاد زولبیا و بامیه است که اغلب نادیده گرفته می‌شود.

التهاب بیش از حد عامل اصلی بسیاری از بیماری‌های مزمن مثل بیماری قلبی، دیابت و آرتریت است. بعضی از مطالعات نشان داده‌‌اند که غذاهای حاوی چربی‌ ترانس مثل زولبیا و بامیه می‌توانند سطح نشانگرهای التهابی را در بدن بالا ببرند.

 

عوارض مصرف زیاد زولبیا و بامیه

 

3. بیماری قلبی

بیماری قلبی اصلی‌ترین علت مرگ و میر در سراسر جهان است. مصرف غذاهای حاوی قند و چربی ترانس می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری شایع را افزایش دهد.

بر اساس تحقیقات، پیروی از رژیم‌ غذایی با قند بالا با افزایش التهاب، تری‌گلیسیرید، قند خون و فشار خون همراه است که همگی از عوامل خطر بیماری قلبی محسوب می‌شوند. افزایش مصرف قند نه تنها خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می دهد، بلکه می‌تواند به سکته مغزی منجر شود.

4. آکنه

مصرف غذاهای سرشار از قند یا کربوهیدرات تصفیه شده با افزایش خطر ابتلا به آکنه مرتبط است.

زولبیا و بامیه به سرعت سطح قند خون و در نتیجه انسولین را بالا می‌برند که این امر به افزایش ترشح آندروژن، تولید سبوم و التهاب منجر می‌شود که همگی در ایجاد آکنه نقش دارند.

در یک مطالعه که روی 24452 شرکت‌کننده انجام شد، مصرف محصولات چرب و شیرین با بروز آکنه در بزرگسالان مرتبط بود. سایر مطالعات نشان داده‌اند که جوامع روستایی به دلیل مصرف غذاهای غیرفرآوری شده کمتر از ساکنان مناطق شهری به آکنه مبتلا می‌شوند.

5. دیابت نوع 2

دیابت یکی از مهم‌ترین دلایل مرگ و میر و کاهش امید به زندگی است. متاسفانه، شیوع این بیماری در 30 سال گذشته بیش از ۲ برابر افزایش یافته است.

از دیرباز، بسیاری از افراد معتقد بودند که مصرف بیش از حد قند با افزایش خطر ابتلا به دیابت مرتبط است. امروزه تحقیقات نشان داده‌اند که قند وزن بدن و چربی ذخیره شده در آن را افزایش می‌دهد و از این طریق به طور غیرمستقیم باعث دیابت می‌شود.

از آنجا که چربی، قند و کالری زولبیا و بامیه بالا است، زیاده‌روی در مصرف آن‌ها به چاقی منجر می‌شود که قوی‌ترین عامل خطر دیابت است. به‌علاوه، چربی‌های ترانس موجود در این نوع شیرینی‌ها ممکن است حساسیت به انسولین را کاهش دهند و از این طریق قند خون را بالا ببرند.

 

عوارض قند و کالری زولبیا بامیه برای بیماران دیابتی

 

6. سرطان

مصرف بیش از حد زولبیا و بامیه وزن بدن را بالا می‌برد و سطح التهاب را افزایش می‌دهد که این می‌تواند به سرطان منجر شود.

گفته می‌شود که خوراکی‌های شیرین با سرطان مری مرتبط هستند و غذاهای حاوی اسید چرب ترانس در ابتلا به سرطان سینه، سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ نقش دارند.

7. افسردگی

از افسردگی هم می‌توان به عنوان یکی از عوارض زولبیا و بامیه نام برد. چون مشخص شده است که مصرف زیاد غذاهای شیرین روی خلق و خو و احساسات تاثیر می‌گذارد و احتمال ابتلا به اضطراب و افسردگی را افزایش می‌دهد.

8. تخلیه انرژی بدن

کالری بامیه و کالری زولبیا بالا است، اما این 2 شیرینی باعث افت سریع قند خون و تخلیه انرژی بدن می‌شوند. به همین دلیل، اکثر کارشناسان توصیه می‌کنند که از مصرف آن‌ها به خصوص در وعده سحری خودداری کنید.

زولبیا و بامیه به سرعت قند خون و انسولین را بالا می‌برند و سطح انرژی بدن را بهبود می‌بخشند. اما افزایش انرژی زودگذر است. چون قند خون با همان سرعتی که بالا رفته است کاهش می‌یابد که این باعث گرسنگی و خستگی می‌شود.

9. پیری سلولی

تلومرها ساختارهایی هستند که در انتهای کروموزوم‌ها یافت می‌شوند و از تخریب آن‌ها جلوگیری می‌کنند. با افزایش سن، تلومرها به طور طبیعی کوتاه می‌شوند که این به پیری و عملکرد نادرست سلول‌ها منجر می‌شود.

کوتاه شدن تلومرها بخش طبیعی فرآیند پیری است، اما سبک زندگی می‌تواند روی سرعت آن تاثیر بگذارد. بر اساس تحقیقات، مصرف زیاد غذاهای شیرین سرعت کوتاه شدن تلومر و در نتیجه پیری سلولی را افزایش می‌دهد.

10. پیری زودرس پوست

چین و چروک نشانه طبیعی افزایش سن است که همه آن را تجربه می‌کنند. با این حال، انتخاب غذاهای ناسالم می‌تواند چین و چروک را بدتر کرده و روند پیر شدن پوست را تسریع کند.

مصرف غذاهای سرشار از کربوهیدرات تصفیه شده و قند منجر به تولید ترکیباتی به نام محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AEGs) می‌شود که در پیری زودرس پوست نقش دارند. این ترکیبات به پروتئین‌های کلاژن و الاستین آسیب می‌رسانند و باعث می‌شوند پوست استحکام خود را از دست بدهد.

 

عوارض مصرف زیاد زولبیا و بامیه برای پوست

 

11. کبد چرب

مصرف مداوم شیرینی به خصوص در مقادیر زیاد با افزایش خطر ابتلا به کبد چرب مرتبط است. این بیماری مشکل شایعی است که با تجمع بیش از حد چربی در کبد مشخص می‌شود.

12. پوسیدگی دندان

زیاده‌روی در خوردن غذاها و نوشیدنی‌های شیرین یکی از دلایل پوسیدگی دندان است. چون باکتری‌های دهان از قند تغذیه کرده و ترکیبات اسیدی آزاد می‌کنند که  این باعث تخریب دندان می‌شود.

13. نقرس

نقرس یک بیماری التهابی است که با درد مفاصل مشخص می‌شود. خوراکی‌های حاوی قند سطح اسید اوریک خون را بالا می‌برند و خطر ابتلا به نقرس را افزایش می‌دهند.


حرف آخر کارشناس تغذیه درباره بامیه و زولبیا

اگر می‌خواهید در ماه رمضان زولبیا و بامیه بخورید، بهتر است آن‌ها را با رعایت توصیه‌های بهداشتی در خانه تهیه کنید. اما به یاد داشته باشید مشکل اصلی که بالا بودن کالری زولبیا و بامیه و محتوای زیاد قند و چربی آن‌ها است، با این کار برطرف نمی‌شود.

چه زولبیا و بامیه خانگی بخورید و چه این شیرینی‌جات را از بیرون تهیه کنید، رعایت اعتدال نکته مهمی است که باید همیشه به خاطر داشته باشید. چون زیاده‌روی در مصرف غذاهای شیرین و پرچرب به افزایش وزن، دیابت نوع 2، بیماری قلبی و سایر مشکلات خطرناک منجر می‌شود.

منابع: healthline, healthline

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
دریافت رژیم